Linkuri accesibilitate

„Un limbaj amintind de diplomația de dinainte de 1989” (România liberă)


Noi „cortine de fier” răsar precum ciupercile în Estul Europei (Evenimentul zilei).

Cristian Câmpeanu semnează în România liberă un comentariu despre Declarația comună a ministerelor de externe român și moldovean la aniversarea a cinci ani de la semnarea Parteneriatului bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

„Un limbaj amintind de diplomația de dinainte de 1989”, întrebuințat pentru a elogia „realizările” Guvernului Ponta, scrie comentatorul, care ilustrează stilistica documentului cu un lung citat. Dincolo de limba de lemn, și tonul festivist este amendat în articol prin opinia expertului Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale al Academiei.

Colaborarea dintre cele două guverne nu ar fi fost tocmai fructuoasă: „gazoductul Ungheni-Iași este mai degrabă un eșec, spune Dungaciu, fiind departe de a funcționa adecvat la aproape un an de la tăierea panglicii, banii europeni au început să fie blocați din cauza lipsei reformelor și a corupției generalizate, iar progresele pe calea europeană sunt mai degrabă meritul altora”.

Declarația comună ignoră apoi evoluții politice importante: mai ales faptul că liberalii moldoveni, al căror lider Mihai Ghimpu era atunci președinte interimar al Republicii Moldova și și-a pus semnătura pe textul Parteneriatului bilateral, nu mai sunt în coaliția de guvernare. Partidele proeuropene nu s-au putut înțelege și au apelat la o formulă guvernamentală - cu susținere din partea comuniștilor - care decredibilizează intențiile de europenizare ale țării.

Expertul citat în articolul din România liberă spune de asemenea că „sprijinul substanţial concret oferit de România Republicii Moldova”, la care se face referire în declarația comună a celor două guverne, „nu s-a concretizat în relaţii politice eficiente şi credibile”. Formula de colaborare a fost mai degrabă ”Bucureştiul trebuie să facă ce trebuie, Chişinăul poate să facă ce vrea”. Așa stând lucrurile, avertizează Dungaciu, „fanfarele trebuie să tacă în relaţia bilaterală”, pentru că, de fapt,” Chişinăul se îndepărtează astăzi de proiectul european”.

Pe site-ul cotidianului Evenimentul zilei, este publicat un articol de Radu Pădure preluat de la platforma Vocile dreptei. E vorba despre noile „cortine de fier” care răsar precum ciupercile în Estul Europei. Cauza este „groaza” de Vladimir Putin și de teroriști. Nu mai e vorba despre o noțiune simbolică, nici măcar despre vreun zid berlinez, ci pur și simplu despre garduri se sârmă ghimpată. Ucraina a început să le ridice pe granița cu Federația Rusă. Bulgaria face același lucru pe granița cu Turcia, reciclând, din motive de costuri, foste cuști pentru găini!. Aici scopul este să stăvilească afluxul copleșitor de imigranți ilegali și pătrunderea în țară a teroriștilor Statului Islamic. Polonia ridică și ea turnuri de apărare către enclava Kaliningrad, în timp ce țările baltice se întorc la serviciul militar obligatoriu sau își întețesc manevrele militare la granița cu rușii. Articolul este documentat cu opinii ale unor comentatori ai presei internaționale.

Aplicația pentru mobil/tabletă

XS
SM
MD
LG