Linkuri accesibilitate

Sarmale în foi de varză, vin din Rară Neagră, plăcinte la cuptor şi alte motive pentru a vizita R. Moldova


Bloggerul american Erick Prince, la Butuceni
Bloggerul american Erick Prince, la Butuceni

Jurnalişti şi bloggeri din UE şi SUA descoperă R. Moldova

Jurnalişti şi bloggeri din ţări ale Uniunii Europene şi Statele Unite au venit în Republica Moldova pentru a descoperi aici locuri care merită vizitate. Prin acest program, organizatorii – Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, USAID, îşi propune să promoveze turismul în Republica Moldova. Vizitele din anii trecuţi au rezultat cu zeci de articole şi reportaje în presa străină, printre care Der Spiegel, BBC, CNN sau ghidul internaţional Lonley Planet. Ce i-a impresionat anul acesta?

La Orheiul Vechi
La Orheiul Vechi

În lista ţărilor vizitate de bloggerul american Erick Prince în ultimii ani, Republica Moldova ocupă locul 74. S-ar părea că nu sunt prea multe lucruri care să-l impresioneze... Nu-i chiar aşa, mă contrazice Erick din Texas. Sarmalele în foi de varză, vinul din Rară Neagră sau plăcintele cu brânză pregătite la cuptor sunt doar câteva motive datorită cărora Republica Moldova ar merita vizitată, spune el:

„Celelalte locuri pe care le-am vizitat sunt suprasaturate de turişti. Moldova e încă neatinsă. Aici, spre deosebire de alte locuri, auzi foarte puţini oameni vorbind engleza. Dacă mergi la Praga, de exemplu, toată lumea vorbeşte în engleză, ceea ce pentru un turist devine la un moment dat plictisitor. Eu, bunăoară, vreau să merg în locuri neştiute, în care să descopăr tradiţiile, o nouă bucătărie. Trebuie să recunosc că atunci când am aflat că am fost acceptat în acest program, credeam că voi ajunge într-o junglă, însă nu a fost aşa. Ţara e verde, frumoasă, cu aer curat. E un loc fenomenal.”

Roxana Bursuc
Roxana Bursuc

Printre cei care au vizitat atracţiile turistice din Republica Moldova au fost bloggeri şi jurnalişti din ţara vecină, România. Roxana Bursuc, bunăoară, a venit aici pentru prima dată în 2012, într-un program similar. Atunci a descoperit Cetatea Sorocii, rezervaţiile Pădurea Domnească, Orheiul Vechi şi mănăstirile din zonă. A scris mai multe articole pe blogul său, iar comentariile pozitive nu s-au lăsat aşteptate:

„Prietenii mei de pe Facebook şi cititorii de pe blog au rămas impresionaţi, având în vedere că despre Republica Moldova se auzea mai tot timpul că sunt săraci, că nu au nimic. Au rămas impresionaţi de lucrurile pe care le-am descoperit. Având în vedere că mi-au plăcut foarte mult oamenii am revenit în 2013 de trei ori. Acum văd o altă parte a Moldovei, foarte interesantă şi o parte care ridică Republica Moldova foarte sus”.

Olesea Falaga
Olesea Falaga

Turiştii străini sunt atraşi în Republica Moldova de lucrurile care localnicilor le par... lipsite de originalitate, constată Olesea Falaga, administratoarea unei agro-pensiuni din Butuceni, Orhei. Majoritatea vizitatorilor care i-au trecut pragul au recunoscut că plăcinta coaptă în cuptor poate concura cu pizza italienească sau croissantul franţuzesc:

„Noi abia acum am început să ne dezvoltăm în turism, mai ales turismul rural. Pentru ei totul e nou, începând de la oul din cuibar, găina, grâul care creşte pe deal, poama care o culegem pentru vin, pentru dânşii totul e nou. Eu nu voi uita niciodată un străin care a fost la noi şi a rupt o pătlăgică de pe curpăn, nici nu a spălat-o, dar a muşcat-o cu poftă. Nu-l voi uita niciodată. A spus că pentru prima dată în viaţă a rupt pătlăgica de pe curpăn şi a mâncat-o”.

Jurnaliştii şi bloggerii cu care am stat de vorbă, în special vorbitorii de limbă engleză, înainte de a veni în Republica Moldova au căutat detalii despre locurile care pot fi vizitate aici. Din lipsă de informaţie, nu au ştiut la ce să se aştepte. Programul „Descoperă Moldova” al Agenţiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională, USAID, vine să acopere această insuficienţă, explică Natalia Curnic, manager în turism din cadrul Agenţiei:

„Acest gen de promovare este mai mult o sensibilizare generală. Pe parcursul acestor patru ediţii pe care le-am avut până acum au venit mai mult de 20 de jurnalişti care au scris peste 70 de articole în presa internaţională. Pentru noi este important ca ei să redea Moldova cu ochii lor. Ei mai mult atrag atenţia la modul nostru de viaţă, la emoţiile, cultura, la legătura dintre noi ca naţiune şi mai puţin la lucrurile materiale”.

Pe o uliţă din Butuceni
Pe o uliţă din Butuceni

Natalia Curnic încurajează fiecare localnic să promoveze turismul în Republica Moldova. Mai în glumă, mai în serios, spune ea, dacă fiecare moldovean plecat în afara ţării ar aduce acasă măcar un turist, numărul celor care vizitează ţara s-ar ridica la aproape un milion.

Previous Next

XS
SM
MD
LG