Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


Invitata serii este Elena Cioina de la platforma „e-sanatate.md”.

„Astăzi, pe Platforma E-Sănătate găsiți topul spitalelor din Moldova cu cei mai puțini doctori. Datele Ministerului Sănătății arată că spitalele raionale sunt cele mai afectate de acest fenomen, iar pe primul loc în top este spitalul din Basarabeasca. Acesta este asigurat cu cadre medicale doar în proporție de 67 la sută sau cu doar 14 doctori, în loc de 21 câți ar fi necesari.

Managerul spitalului spune că dacă în timpul apropiat nu vor veni alți doctori, instituția nu va mai putea funcționa normal. „Am nevoie urgent de încă doi chirurgi, anesteziologi și ginecologi. Încercăm să creăm condiții de trai și adaos la salariu, dar nimeni nu se grăbește să vină aici”, a declarat pentru Sănătate INFO Ion Secov, medic șef la spitalul din Basarabeasca.

Directorii spitalelor publice trebuie numiți în funcție de către consiliile de administrație ale instituțiilor medicale, și nu de către Ministerul Sănătății, așa cum se face acum. Aceasta este una din principalele modificări pe care trebuie să le facă autoritățile din Sănătate, pentru a realiza eficient reforma spitalicească și pentru a spori calitatea serviciilor medicale în țară. Este concluzia studiului „Guvernanța spitalelor publice în contextul reformelor de sănătate: soluții pentru Republica Moldova”, publicat recent.

Potrivit cercetării, competențele consiliilor de administrație trebuie revizuite. În opinia experților în sănătate, modul în care funcționează astăzi consiliul de administrație nu este decât un organ de conducere fictiv, iar pentru a rectifica acest lucru, Ministerul Sănătății trebuie să-i acorde mai multe compentențe.

Medicii de la Spitalul Republican învinuiți de moartea tânărului de 21 de ani, operat de apendicită, au fost eliberați și sunt cercetați în stare de libertate. Procurorii spun că nu mai există temei pentru a-i ține în arest preventiv, deoarece toate probele au fost acumulate. Cadrele medicale au interdicția de a părăsi localitatea. ”Reținerea lor a fost necesară, deoarece doctorii au încercat să distrugă probe și să influențeze martorii”, a precizat șeful Serviciului de presă al Procuraturii Generale, Maria Vieru.

Pe E-Sănătate mai puteți citi un reportaj despre maratonul internațional de ieri. Cursa de alergări a scos di case mii de oameni. Tot de ce au avut nevoie participanții a fost dispoziția bună și un tonus muscular capabil să-i menţină în cursă.

Cu vin după vaccin – este titlul unui al reportaj de pe E-Sănătate. În contextul Săptămânii Europene a Imunizării, jurnalista Sorina Bujarov a fost în excursie la Depozitul Național de Vaccinuri, care acum e printre cele mai performante din Europa și este acreditat de Organizația Mondială a Sănătății. Specialiștii de acolo i-au povestit istoria introducerii vaccinurilor obligatorii în țara noastră, după destrămarea URSS-ului. „Trei ani de după independență nu am avut vaccinuri aproape deloc. Guvernul nu avea bani pentru procurarea vaccinurilor. S-a găsit însă o altă soluție – „barterul”, când plățile pentru vaccinuri se făceau prin vinuri și alte produse de export”.”

XS
SM
MD
LG