Linkuri accesibilitate

Un fost președinte critică administrația Obama


George W. Bush crede că acordul nuclear cu Iranul nu este unul bun din perspectiva intereselor americane.

Fostul presedinte american, George W. Bush, formuleaza pentru prima data critici aspre la adresa celui care i-a urmat la Casa Alba, Barack Obama. La ce se refera fostul sef al executivului? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Intr-o intilnire cu usile inchise cu donatori evrei americani, George W. Bush a spus – conform unor surse – ca presedintele Obama este naiv cu privire la Iran si pierde lupta impotriva organizatiei Statul Islamic, ISIS.

In alocutiunea, rostita la Las Vegas, George W. Bush a spus ca nu vrea sa se intoarca la politica, dar a explicat de ce – in viziunea sa - Obama pune America in defensiva, pe plan modial si interpreteaza gresit intentiile Teheranului, incercind sa reduca sanctiunile prea repede si prea usor. Referindu-se la noul presedinte al Iranului, Hassan Rouhani, George W. Bush a spus ca acesta are, intr-adevar, un ton diferit de cel al predecesorului sau, dar ca se pune problema daca este o schimbare de politica, sau doar de purtator de cuvint.

Bush crede ca acordul nuclear cu Iranul nu este unul bun, din perspectiva intereselor americane, aratind ca acesta va accentua haosul in regiune, pentru generatiile urmatoare. Fostul presedinte crede ca cel care i-a urmat s-a precipitat sa retraga fortele din Irak, prea repede, spunind ca administratia sa avea in vedere sa negocieze cu guvernul de la Bagdad, extinderea mandatului fortelor americane.

George W. Bush spune ca Obama a anuntat ca va distruge gruparea Statul Islamic, dar nu are o strategie. „Ca sa fi un presedinte eficace, atunci cind spui ceva trebuie sa pui in aplicare. Trebuie să-i omori” – a spus fostul presedinte.

Despre candidatura fratelui lui, Jebb Bush la presedintie, fostul sef al executivului a declarat ca numele Bush nu-l va ajuta pentru ca americanii nu agreaza dinastii. El crede ca politica externa va juca un rol important in campania prezidentiala si ca testul pentru candidatii republicani este daca vor avea curajul sa reziste tendintelor isolationiste.

XS
SM
MD
LG