Linkuri accesibilitate

Natalia Curnic: „Să sensibilizăm la informația despre Moldova și atracțiile turistice autentice”


Vinăria de la Cricova
Vinăria de la Cricova

Un interviu cu un manager în turism la filiala din Chișinău a Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Șaptesprezece jurnaliști și bloggeri din țările Uniunii Europene și Statele Unite ale Americii sînt în aceste zile în R. Moldova pentru a vizita aici vinăriile și locurile turistice, atractive.

Cu ce scop, explică la microfonul Europei Libere, Natalia Curnic, manager al industriei turismului din cadrul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Natalia Curnic: „Această săptămână este una deosebită prin faptul că avem 17 jurnaliști şi bloggeri care vor descoperi Moldova și atracțiile sale turistice, printre care cele mai mari și mai noi: vinării, avem program cultural, avem tradițiile, cultura și desigur gastronomia noastră și unele monumente arhitecturale, și multe alte chestii interesante pentru ei.

Vom vizita frumoasele crame de la Cricova, Chateau Vartely, Purcari, vinării mai noi ca Ulmu și Etcetera, avem și Asconi anul acesta. Este o vinărie nouă care își va deschide ușile pentru turiști în acest sezon. Pe lângă aceasta, am fost în regiunea de la Călărași, am vizitat Casa muzeu, Casa părintească, am vizitat Casa învierii.

Mâine vom vizita neapărat şi Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi unde vom avea un program mai deosebit, prin faptul că vor avea posibilitatea să facă master - class-uri de gătit, vor învăța să danseze dansurile noastre populare și desigur să descopere viața rurală.”

Europa Liberă: Să învârtească sarmale moldovenești?

Natalia Curnic: „Neapărat, plăcințele și sărmăluțe moldovenești.”

Europa Liberă: Ce așteptați să urmeze după călătoria pe care o organizați în aceste zile?

Natalia Curnic: „Vreau să menționez că această călătorie nu este prima de acest gen. Începând cu anul 2012, aceasta este a cincea la număr pe care o organizăm, scopul căreia este de a sensibiliza și a răspândi informația despre Moldova ca o atracție turistică autentică în inima Europei, pe piețele noastre țintă.

În această perioadă au apărut peste 70 de articole în presa internațională, cum ar fi în Der Spiegel din Germania, BBC, CNN, Lonely Planet, deci lumea începe să ne cunoască și asta este un factor foarte important în promovarea Moldovei ca o destinație turistică. Așteptările noastre sunt să răspândim, să sensibilizăm și să informăm potențialii noștri vizitatori despre ce are Moldova și de ce merită să fie vizitată.”

Europa Liberă: Natalia, de ce un turist, de exemplu din țările Uniunii Europene, din Statele Unite, care își permite să meargă în locuri care sunt mai la modă, locuri exotice, ar dori să vină de exemplu în Republica Moldova?

Natalia Curnic: „De fapt, tendința în turism se schimbă drastic în ultimii ani, din cauza crizei economice care a avut loc, și știm că nu toată lumea și-a revenit după aceasta, cât și experiențele pe care aceștia vor să le trăiască. Turiștii în ziua de astăzi nu doresc doar să viziteze ceva nou, ceva deja arhicunoscut unde pleacă toți, ei vor să fie primii care descoperă un loc nou.

De asemenea, tendința este ca în următorii 10-15 ani turiștii să dea preferință destinațiilor precum este Republica Moldova deoarece aceștia nu doar doresc să vină și să consume resurse din țara respectivă, dar și să contribuie la dezvoltarea acesteia și prin urmare să contribuie la informarea prietenilor despre locurile care le-au vizitat și acele experiențe pe care le-au trăit.

Se dezvoltă noi produse pentru a urma tendințele și pentru a avea acea cerere, a avea oferta pregătită pentru cerere din vest, deoarece 64% din turiștii din vest planifică să facă în anul 2015 turism de o aventură ușoară, o vacanță care ar include o experienţă culturală, gastronomică, vinicolă și care ar implica unele trăiri și emoții. Noi suntem pregătiți să oferim aceste produse pieții din vest.”

Europa Liberă: Dar accesibilitatea la aceste locuri, drumurile uneori mai puţin accesibile, nu-i sperie pe turişti?

Natalia Curnic: „Ţinta noastră, turiştii noştri sunt oamenii care au să aprecieze acele produse şi oferta Republicii Moldova. Şi nu, nu îi sperie. Noi încercăm să lucrăm la toate nivelele pentru a ajuta Moldova să devină mai competitivă la acest factor, atât la preţ cât şi calitate. Acum avem reţelele de socializare, avem şi un site informativ, de fapt este o platformă de promovare şi informare, cea mai mare din Republica Moldova, care este în trei limbi şi unde se poate de găsit absolut orice informaţie despre atracţiile turistice ale Moldovei, evenimente şi multe chestii utile, cum de ajuns aici, viza şi multe altele.

La fel, recent am lansat o aplicaţie mobilă cu top 50 de atracţii turistice în Republica Moldova. Acum Moldova este şi pe telefon şi este uşor de accesat chestii utile. O să ajute anume călătorii care nu vin în grup, dar doresc singuri să exploreze atracţiile.”

Europa Liberă: Revenind la călătoria pe care o organizaţi pentru jurnalişti şi bloggeri, cum au fost selectate locurile, monumentele, localităţile, vinăriile pe care le vizitează aceştia?

Natalia Curnic: „Toate aceste locuri care au fost selectate şi incluse în programul lor de patru zile aici, în Moldova, au fost acele locuri care primesc deja turişti şi ştiu cum să lucreze cu turiştii, vinării care sunt accesibile ca infrastructură şi sunt pregătite pentru a primi turişti. Noi îi ducem doar în acele locaţii unde suntem siguri că dacă aceasta va fi recomandată în articolul ulterior, turiştii o să primească o experienţă calitativă în locul respectiv.”

Europa Liberă: Şi o întrebare la care apelez probabil mai mult la experienţa dumneavoastră din anii trecuţi, ce provocări din punctul dumneavoastră de vedere, în industria turismului ar trebui să depăşească Republica Moldova pentru a atrage mai mulţi vizitatori în ţară?

Natalia Curnic: „Cea mai mare provocare este ca noi singuri, cetăţenii Republicii Moldova trebuie să fim siguri că ceea ce noi avem este interesant. Am auzit deseori întrebarea: ce avem noi în Republica Moldova? Vreau să vă spun că avem foarte multe. Şi începând de la noi, dacă noi o să spunem o legendă a unui loc deosebit pentru sufletul nostru, fie asta casa bunicii noastre sau un monument al unui scriitor, eu vă asigur că noi o să îi impresionăm.

Pe ei nu îi interesează ceva tehnologii dezvoltate, suntem interesanţi pentru ei în felul în care ne-am păstrat autenticitatea şi cum dezvoltăm noi, încercăm să dezvoltăm viaţa la sat, comunitatea rurală. Suntem interesanţi pentru ei prin faptul că suntem foarte simpli, deschişi şi ospitalieri. Eu cred că totul trebuie să pornească de la noi, noi trebuie să fim cei care suntem siguri că avem ce arăta. Da, noi avem ce arăta în Republica Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:45 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG