Linkuri accesibilitate

Mircea Cărtărescu premiat în Austria pentru impactul internaţional al operei sale literare


Scriitorul român va fi distins cu Premiul Austriac de Stat pentru Literatură Europeană.

La Viena s-a dat publicităţii astăzi lista scriitorilor care vor fi distinşi cu premii acordate de cancelariatul federal. În comunicatul guvernului austriac se spune că Premiul Austriac de Stat pentru Literatură Europeană (denumit oficial: Österreichischen Staatspreis für europäische Literatur) îl va primi anul acesta poetul şi romancierul român, Mircea Cărtărescu. În comunicatul citat se precizează că scriitorul român desemnat va fi distins cu marele premiu pentru impactul internaţional al operei sale literare.
Reamintim că scrierile sale au fost traduse în limbile germană, engleză, italiană, franceză, spaniolă, poloneză, suedeză, bulgară şi maghiară.
Agenţia austriacă de presă (APA) precizează că premiul este dotat cu 25.000 de euro. Într-o scurtă notă biografică, din ziarul „Kleine Zeitung” care însoţeşte ştirea privind scriitorul român premiat, se aminteşte că Mircea Cărtărescu, născut în 1956 la Bucureşti, a lucrat după terminarea Facultăţii de filologie ca profesor, apoi ca lector pentru literatură a Universităţii din capitala României. În aceeaşi notă se mai spune că şi-a început activitatea literară în 1978, fără a oferi prea multe amănunte despre textele pe care le-a publicat anterior sau despre faptul că este un reprezentant de frunte al postmodernismului şi al aşa numiţilor „optzecişti”.
În materialul de presă amintit, însă, se subliniază faptul că anul trecut a apărut la editura Zsolnay din Viena ultimul volum al trilogiei „Orbitor”, purtînd în traducere germană titlul „Die Flügel” (Aripile). Primul volum al trilogiei a apărut în germană deja în 2007, sub titlul „Die Wissenden”, iar puţin mai tîrziu şi celălalt volum, intitulat „Der Körper”.
Premiul Austriac de Stat pentru Literatură Europeană este cel de-al doilea mare premiu internaţional acordat lui Cărtărescu anul acesta, după ce în martie a fost distins cu Premiul european pentru buna înţelegere. Acest premiu i-a fost decernat în cursul unei ceremonii care a avut loc la Leipzig cu prilejul tîrgului internaţional de carte care a avut loc luna trecută.
Premiul Austriac de Stat pentru Literatură Europeană este acordat anual unei scriitoare sau unui scriitor din străinătate. Iniţiativa pentru acest premiu a avut-o, în 1964, Ministerul austriac al Învăţămîntului. Atunci premiul purta numele poetului romantic german, Nikolaus Lenau (născut în 1802 în comuna bănăţeană Csatád, care astăzi îi poartă numele: Lenauheim).
Un dialog cu Mircea Cărtărescu
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:48:16 0:00
Ulterior s-a renunţat la denumirea aceasta a premiului şi s-a trecut la numele pe care-l poartă pînă-n prezent. Printre laureaţi ai acestui important premiu internaţional se află numele celebre ca: poetul Zbigniew Herbert (1965, Polonia), Vasko Popa (1967, Iugoslavia/Serbia), Václav Havel (1968, Cehoslovacia), Eugène Ionesco (1971 Franţa/România), Christa Wolf (1984, Republica Democrată Germană, DDR), Péter Nádas (1991, Ungaria), Cinghis Aitmatov (1993, Kirghistan), Umberto Eco (2001, Italia), Ludmila Uliţkaia (2014, Rusia) - (lista integrală poate fi văzută pe site-ul guvernului austriac aici).
Previous Next

XS
SM
MD
LG