Linkuri accesibilitate

Barcelona, Bayern și restul


Încă un măcel german a șocat lumea fotbalului de vîrf. Cine ține minte uluitorul 7-1 administrat Braziliei la Cupa Mondială s-a reîntîlnit cu același gen de tratament la München, în manșa a doua sferturilor de finală ale Ligii Campionilor. Victima a fost F.C.Porto.

Bayern și Pep Guardiola au fost bănuiți pe nedrept, vreme de o săptămînă, că nu vor putea șterge eșecul din prima manșă. Porto a cîștigat surprinzător primul meci cu 3-1 și a sosit la München cu speranța golului în deplasare care aduce calificarea. Bayern a pornit cu un handicap în plus: Schweinsteiger, Roben și Ribery, trei din clasicii echipei, au rămas accidentați pe tușă.

Pe scurt, în minutul 35, scorul era Bayern - Porto 5-0. Explicația e simplă: Bayern a jucat aproape de perfecțiune. Toată echipa a făcut pressing avansat sau intercepții în jumătatea adversă. Rata de recuperări a fost uriașă. Porto abia a ieșit de cîteva ori dincolo de centru. Lovită cu atacuri practic neîncetate, Porto a căzut rapid. Unul din goluri, marcat de Lewandowski, după o combinație aeriană cu Lahmm și Muller a intrat direct în manuale.

Mentalitatea ilustrată de Bayern a fost vizibilă într-o fază de joc petrecută în minutul 45, la 5-0. Badstuber, stoperul lui Bayern, a forțat o intercepție în terenul advers și a primit cartonaș galben. Faultul nu avea sens la 5-0, dar Bayern, ca orice bună echipă germană, nu joacă privind tabela de marcaj. Porto a reușit prima acțiune asemănătoare cu un atac în minutul 60. La primul ei atac adevărat, Porto a înscris un gol care părea să reducă umilința. După cinci minute, Bayern a forțat încă o dată și Alonso a înscris dintr-o lovitură liberă executată impecabil. În final, Bayern a fost aproape de 7-1, scorul favorit al germanilor, dar Lewnadowski a fost blocat în ultima secundă.

În același timp, la Barcelona, Paris St. Germain a asistat cuminte la o demonstrație de fotbal combinatoriu. Barcelona a jucat relaxat și a încercat inovații ofenisve. Două din ele au reușit. O pătrundere prelungită și o pasă subtilă a lui Iniesta l-au lăsat pe Neymar singur cu portarul. Tot Neymar a înscris al doilea gol, iar din poziție de vîrf, după ce Alves a dizlocat flancul stîng al apărării franceze.

Celelalte două sferturi au dat spectacole mediocre. Real și Atletico Madrid au continuat meciul închis din prima manșă. Atletico, în vizibil declin, s-a apărat, fără planuri serioase de atac. Real a presat, dar a intrat în teren fără Modric, Benzema și Bale - accidentați. În consecință, Real a acumulat procente de posesie fără să se apropie de gol. Ronaldo, bine marcat, a lipsit perioade lungi din joc. Tîrziu, în minutul 88, la singura neglijență de marcaj, Ronaldo a demarat pe dreapta și a pasat generos. Venit din urmă, Hernandez a înscris golul calificării. Golul înscris de Hernandez a fost, de fapt, provocat de incursiunea rapidă și inteligentă a lui Ronaldo, omul care a fost, iar, ultimul atuu al Realului. Real a alergat mult și a avut răbdare, dar a fost o echipă destul de previzibilă, în lipsa dispecerului Modric și a oamenilor de explozie, Benzema și Bale.

Monaco trebuia să marcheze pentru a se apropia de calificare. Însă Juventus e cea mai nepotrivită țintă pentru echipele care au neapărat nevoie de gol. Barzagli, Bonucci și Chiellini au blocat tot și Monaco a început, treptat, să-și piardă încrederea. O lovitură liberă executată superb de la 30 de metri de Pirlo a lovit vinclul și Juventus s-a calificat din maturitate și bună organizare.

Bilanțul e clar. Barcelona și Bayern joacă la un nivel aparte. Singura finală reală și singura semifinală pe care sorții trebuie să o ocolească e Barcelona-Bayern. Există Barcelona, există Bayern și, apoi, la mare distanță, restul.

XS
SM
MD
LG