Linkuri accesibilitate

Criza migranților ilegali din Marea Mediterană în presa americană


Oficialitațile UE sînt mai puțin preocupate să-i ajute pe refugiați cît să stopeze fluxul, care provine din criza libiană, din Siria și din zone ale Africii sub-sahariene.

Care este explicatia exodului de imigranti in sudul Europei, care a facut recent 850 de victime, dupa ce nava la bordul careia se aflau refugiati s-a scufundat? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

In toata lumea, exodul de refugiati este cel mai mare de la cel de-al Doilea Razboi Mondial incoace. Europa Occidentala este greu incercata, inca din anii ’90, de la razboiul din Iugoslavia. Criza cea mai accentuata este – se arata in Washington Post – la periferia Italiei, unde un efort pan-european de salvare a esuat sa produca rezultate.

Dar criza este ampla. Centrele de primire din Grecia sint intr-o stare atit de proasta incit un tribunal european a decis ca cei care pleaca si se refugiaza in alta parte nu pot fi trimisi inapoi. Organizatii pentru drepturile omului au dezvaluit abuzuri impotriva refugiatilor in Bulgaria.

In Europa Occidentala, procesarea aplicatiilor ia peste sase luni si multi refugiati sint intr-un statut legal incert. De la punctele de intrare, refugiatii intra in alte tari, Germania - tara cea mai dezvoltata - fiind nevoita sa faca fata unui val de noi intrari, ceea ce creaza resentimente. Activisti pentru drepturile omului se tem ca situatia va duce la abuzuri si o ascensiune si mai accentuata a dreptei radicale.

Criticii sistemului arata ca oficialitati ale Uniunii Europene sint mai putin preocupate sa-i ajute pe refugiati cit sa stopeze fluxul, care provine din criza libiana, din Siria si din zone ale Africii sub-sahariene. Germania a primit anul trecut nu mai putin de 173 de mii de solicitanti de azil, față de numai 121 de mii in Statele Unite, o tara mult mai mare.

Pe ansamblu, criza refugiatilor se accentueaza cu consecinte greu de anticipat in Europa. In America, dezbaterea cu privire la imigratia ilegala treneaza si nu se va materializa intr-un rezultat prea curind, din cauza diviziunilor politice, mai ales ca se apropie alegerile.

XS
SM
MD
LG