Linkuri accesibilitate

Ion Manole: „Un gest nechibzuit ce urmărește doar amenințarea Asociației”


Interviul dimineții cu președintele Asociației „Promo-Lex”.

Comitetul de stat pentru Securitate de la Tiraspol, care şi-a păstrat denumirea de KGB, a anunţat că vede în organizaţia neguvernamentală „Promo-Lex”, cu sediul la Chişinău, un „pericol direct pentru securitatea RMN” şi a deschis un dosar penal.

Vom discuta pe această temă cu preşedintele Asociaţiei „Promo-Lex”, Ion Manole. Şi, în aceeaşi convorbire, amănunte despre decizia Curţii Europene în cauza lui Vadim Pisari, tânărul care a fost omorât de către un soldat rus din cadrul misiunii de menţinere a păcii, la 1 ianuarie 2012, pe podul de la Vadul lui Vodă.

Europa Liberă: De fapt, ca să precizăm - Dvs. ce aţi înţeles din acest comunicat de la Tiraspol: că asociaţia pe care o reprezentaţi este acum, concret, punctual urmărită penal sau că un dosar este deschis în general faţă de ONG-urile „finanţate de sponsori occidentali”?

Ion Manole: „Nu am înțeles nici noi prea multe, pentru că nu e clar, toate au fost puse într-o oală dacă e să mă exprim altfel. Într-adevăr, în această regiune permanent au fost înregistrate presiuni și intimidări împotriva organizațiilor locale, acțiuni de intimidare prin care ONG-urile erau acuzate că ar destabiliza situația sau că ar lucra împotriva statalității, presupusei statalități. E

Eu aș compara această situație cu regimurile care au dominat Europa în anii 30' - 40' ai secolului trecut, atunci când regimurile totalitare, chiar criminale au condus anumite state. Acele state nu au aveau nevoie de societatea civilă, iar societatea civilă și în special apărătorii drepturilor omului i-ar fi împiedicat să comită crime în masă, să comită crime împotriva comunității. Eu așa aș compara lupta regimului de la Tiraspol cu organizațiile neguvernamentale locale, iar mai nou în mod deschis și lupta cu asociația „Promo-LEX”.”

Europa Liberă: De ce tocmai acum? Aveți vreo explicație?

Ion Manole: „Este straniu, pentru că la momentul de față se observă o anumită încălzire, să spunem așa, în relațiile dintre Chișinău și Tiraspol, iar pe de altă parte acțiunile Tiraspolului arată viceversa. Pe de o parte, din partea Tiraspolului, la nivel politic, se spune că lucrurile merg spre bine, iar acțiunile care sunt întreprinse la nivel local de către serviciile secrete, de către alte structuri ilegale din această regiune sunt îndreptate împotriva cetățenilor, împotriva locuitorilor regiunii, dar și împotriva organizațiilor neguvernamentale.”

Europa Liberă: Ce înseamnă, de fapt, la modul practic, această situaţie? Ridică dificultăţi în faţa activităţii organizaţiei Dvs. şi de ce natură ar fi aceste dificultăți?

Ion Manole: „Dificultăți evident există în activitatea unei organizaţii sau structuri atunci când ea nu are libertatea de a se deplasa. Dar nu este atât de complicată sau atât de gravă această dificultate, pentru că de mulţi ani deja „Promo-LEX” are o imagine foarte bună printre locuitorii acestei regiuni şi nu mai avem nevoie noi să ne deplasăm în regiune către oamenii care au suferit anumite abuzuri, dar vin ei la Chişinău. Este o comunitate foarte mică, unde oamenii din vorbă în vorbă ajung să cunoască cine i-a ajutat pe colegii, prietenii lor şi atunci când ei au o anumită problemă evident vin la noi.”

Europa Liberă: KGB susţine că ar dispune de informaţii potrivit cărora „asociaţia „Promo-LEX” şi Procuratura Republicii Moldova acestor două instituţii li s-a pus sarcina să zădărnicească procesul de negocieri în formatul „5+2”, inclusiv prin urmărirea penală a participanţilor la procesul de negocieri din partea Transnistriei”? Se iau în vedere probabil dosarele penale care există şi despre care se pomeneşte foarte des din partea Tiraspolului?

Ion Manole: „Aşa este. În ultimul timp am văzut de fiecare dată când apare public dna Ştanski în special şi alţi funcţionari din această regiune ei invocă faptul şi arată foarte clar că sunt deranjaţi de acele dosare pe care le-a deschis sau le deschide Procuratura Generală sau organele de drept din Republica Moldova. Şi în acest context, ei, nu ştiu de ce, cred că aceasta este treaba „Promo-LEX-lui”.

Suntem onoraţi să ni se dea o atât de mare importanţă, dar „Promo-LEX” în calitate de organizaţie pentru drepturile omului care reprezintă interesele cetăţenilor şi locuitorilor din această regiune atunci când ei sunt abuzaţi, atunci când sunt victimele încălcărilor drepturilor lor, nu ne facem decât datoria noastră. Noi, în calitate de jurişti şi avocaţi, atunci când reprezentăm interesele oamenilor suntem obligaţi să sesizăm organele de drept pe anumite fapte, iar mai departe este de datoria exclusivă a organelor de drept să investigheze aceste fapte şi să ajungă la anumite concluzii. Îmi pare rău pentru dna Ştanski sau pentru alţii, dacă în cadrul acestor examinări s-a constat că ea se face vinovată de anumite încălcări ale drepturilor omului.”

Europa Liberă: Despre ce dosare anume este vorba, cam câte ar fi şi pe numele cui?

Ion Manole: „Nu cunoaştem, evident că nu cunoaştem. Când noi examinăm un dosar şi vedem că cineva a încălcat drepturile constituţionale şi drepturile omului, noi sesizăm Procuratura pe fapte, nu pe anumite persoane. În momentul respectiv Procuratura investighează, identifică persoana vinovată şi ulterior aşa cum prevede dreptul internaţional şi dreptul naţional persoana respectivă trebuie diferită justiţiei.

Câte dosare, câte persoane a identificat Procuratura noi nu cunoaştem, cred că această întrebare trebuie adresată Procuraturii, dar evident se fac vinovate persoanele de la cel care a bătut sau a maltratat o persoană până la cel care a dat anumite ordine ce într-un fel împiedică, spre exemplu în cazul proprietarilor de terenuri, aceşti oameni să dispună de proprietatea lor.”

Europa Liberă: KGB-ul de la Tiraspol - şi urmează un citat - a „invitat reprezentanţii asociaţiei „Promo-LEX” să se prezinte în calitate de martori pentru elucida această chestiune („для освещения данного вопроса”) - aşa este formulată în ruseşte motivul invitaţiei. Vizitaţi în curând Tiraspolul, dle Manole sau colegii Dvs.?

Ion Manole: „Aceasta nu este o invitaţie legală, nici măcar din perspectiva legislaţiei locale, normelor locale pe care ei se bazează. O citaţie trebuie expediată prin poştă sau trimisă prin intermediul organelor de drept. Acest lucru, încă odată, demonstrează că probabil acest gest care a fost iniţiat de cei de la Tiraspol a fost unul ori în grabă, ori nechibzuit, ori se urmăreşte doar ameninţarea asociaţiei.”

Europa Liberă: Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a pronunțat hotărârea pe cauza lui Vadim Pisari, tânărul care a fost omorât de către un soldat rus din cadrul misiunii de menţinere a păcii la începutul anului 2012, pe podul de la Vadul lui Vodă. CEDO a constatat violarea art. 2 al Convenției Europene - dreptul la viață, în esență și sub aspect procedural. Curtea a considerat că nu a existat o necesitate acută pentru a permite soldatului rus aplicarea forței letale. Federația Rusă urmează, să achite reclamanților despăgubiri destul de mari ca cifră. Dvs., având în vedere că „Promo-LEX” a reprezentat reclamaţii la Curtea de Justiţie. Dvs. cât optimism aveţi că decizia va fi respectată până la urmă, luând în consideraţie poate şi cazuri precedente?

Ion Manole: „Nu cred că este cazul să ne referim la precedentul Catană, deşi tocmai în acest caz nu se execută decizia de către Federaţia Rusă. Totuşi sunt două cazuri total diferite. Dacă îmi permiteţi, aş face doar o scurtă trecere de la primul subiect către al doilea: eu cred că al doilea subiect are legătură cu primul foarte strânsă. Credem că această ameninţare pe care au expediat-o prin intermediul internetului cei din Tiraspol are legătură directă cu decizia de ieri.

Regimul de la Tiraspol, prin intermediul Federaţiei Ruse, evident cunoştea că marţi va fi publicată această hotărâre şi evident că ei cunoşteau şi conţinutul acestei hotărâri. Nu îl intuiau, ci îl ştiau, eu sunt sigur de acest lucru.

Acum ei la nivel local în condiţiile în care au numeroase probleme de ordin social, economic şi nu numai, Tiraspolul ca întotdeauna are nevoie de un subiect prin care să sustragă atenţia locuitorilor şi să dea vina pe altcineva de problemele care sunt acolo. Dar, pe de altă parte, să manipuleze încă odată, să distragă atenţia populaţiei de la problemele pe care le creează structurile militare ale Federaţiei Ruse pe teritoriul Republicii Moldova şi nu contribuie la stabilitatea din această ţară.

Eu cred totuşi că Federaţia Rusă va executa această decizie, este un caz clasic în care un soldat omoară un om. Problema a fost şi în faptul că nu a fost o justiţie echitabilă săvârșită în acest dosar. În primul rând rudele îşi doresc şi noi, ca reprezentanţi ai lor, ne dorim ca persoana care a săvârșit acest omor să fie diferită justiţiei.”

Europa Liberă: Ce înseamnă o decizie de asta, pur teoretic pentru acest militar care nu fusese găsit vinovat de justiţia rusă?

Ion Manole: „Ce înseamnă? În cazul de faţă autorităţile Republicii Moldova trebuie să ceară reînceperea, redeschiderea acestui dosar şi sancţionarea lui conform normelor naţionale şi internaţionale.”

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:11:54 0:00
Link direct

XS
SM
MD
LG