Linkuri accesibilitate

UE atacă monopolul Gazprom


Trustul rusesc ar putea primi o amendă de până la 6 miliarde de euro.

Comisia Europeană va anunța iminent deschiderea unei acțiuni în justiție împotriva trustului energetic rusesc Gazprom pentru "abuz de poziție dominantă" și practici monopolistice.

E limpede că asta va duce la înăsprirea tensiunilor între Rusia și occident.

Comisia Europeană a deschis încă din 2012 o anchetă contra Gazprom. Acuzaţiile se bazau pe documente confiscate în raiduri în peste 20 de reprezentanțe Gazprom din Europa.

Principala acuzație este că Gazprom încalcă legislația europeană anti-trust, „profitând de poziția sa dominantă pe piețele energiei din Europa centrală si de est”.

Gazprom (un adevărat stat în stat în Rusia și presupus a avea strânse legături cu Vladimir Putin) e suspectat de trei încălcări ale legislaţiei UE: ca ar fi împiedicat diversificarea pieței energiei; ca ar fi îmbucătățit acea piață in Europa centrala si de est, împiedicând astfel libera circulaţie a gazului si ca le-ar fi impus clienților central- si est-europeni tarife mult prea ridicate.

Comisia a ținut să precizeze că deschiderea iminentă a anchetei nu înseamnă ca Gazprom e considerat vinovat din start, ci doar ca afacerea va fi examinată in mod prioritar. Dacă se dovedeşte ca Gazprom a abuzat într-adevăr de poziția sa, asta înseamnă, spune Comisia UE, ca gigantul rusesc al gazului „a restrâns competiția, a împins in mod voluntar la creșterea prețurilor si a cauzat neajunsuri cetățenilor UE“.

Ancheta, care între timp a progresat până la deschiderea acestei acțiuni în justiție, se duce in cadrul articolului 102 din Tratatul de Funcționare a UE, care împiedica abuzul de poziție dominantă, conform legislației anti-monopol.

In septembrie 2014, Gzaprom și Rosneft au fost deja excluse de la orice activități pe piețele bursiere europene.

Investitorii din UE nu mai pot acum cumpăra obligațiuni sau acţiuni ale acestor firme si nici nu le pot acorda împrumuturi. Practic, Gzaprom și Rosneft sunt excluse de la orice activități pe piețele bursiere europene.

Gazprom furnizează o treime din gazul întregii Europe. In Europa de est însă, partea sa de piața e uriașă. UE a investigat cu prioritate in operațiunile Gazprom din Bulgaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si țările baltice.

Cinci din aceste opt țări depind în totalitate de gazul rusesc; Cehia depinde la rândul ei in proporţie de 70%, iar Polonia și Ungaria in proporţie de 83%. Bulgaria depinde in totalitate de gazul livrat de Moscova.

Dependența Europei de gazul rusesc nu este însă unilaterala. La rândul sau, Gazprom își vinde 65% din gaz in Europa. Analiștii estimează că în cazul în care ar fi condamnat, trustul rusesc ar putea primi o amendă de pînă la 6 miliarde de euro.

Gazprom va avea la dispoziție 12 săptămâni pentru a răspunde acuzațiilor Comisiei.

  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

XS
SM
MD
LG