Linkuri accesibilitate

CEDO a condamnat Rusia în cazul uciderii tânărului Vadim Pisari pe podul de la Vadul lui Vodă


Mormântul lui Vadim Pisari, s. Pârâta
Mormântul lui Vadim Pisari, s. Pârâta

Chişinăul a salutat condamnarea Rusiei, dar şi faptul că Moldova nu a fost culpabilizată de instanţa de la Strasbourg.

Autoritățile moldovene au salutat decizia de astăzi a Curții Europene pentru Drepturile Omului de a condamna Rusia în cazul lui Vadim Pisari, tânărul moldovean de 18 ani ucis de un militar rus din forțele de menținere a păcii pe Nistru, la 1 ianuarie 2012. CEDO a cerut Rusiei o compensație de 40 de mii de euro pentru familia tânărului. Dar nu este limpede ce i se va întâmpla militarul rus care a deschis focul pe podul de la Vadul lui Vodă.

Automobilul pe care îl conducea Vasim Pisari, ciuruit de pacificatorul rus, pe podul de la Vadul lui Vodă, 1 ianuarie 2012
Automobilul pe care îl conducea Vasim Pisari, ciuruit de pacificatorul rus, pe podul de la Vadul lui Vodă, 1 ianuarie 2012

Pe lângă achitarea despăgubirilor decizia CEDO obligă autorităţile ruse să-l tragă la răspundere pe soldatul rus care l-a ucis pe Vadim Pisari, tânăr de 18 ani, din satul Pârâta, raionul Dubăsari a anunțat, într-o conferinţă de presă, avocatul reclamanţilor Alexandru Postică de la Asociaţia Promo-Lex. Potrivit avocatului, soldatul rus din dispozitivul de pacificatori care a tras în cetățeanul moldovean în încercarea de a-l determina sa oprească automobilul pe care îl conducea s-ar afla acum la o bază militară din oraşul Breansk, unde a fost mutat la scurt timp după incident. Procuratura din Federaţia Rusă a pornit o anchetă penală pe acest caz, pe care a stopat-o la scurt timp invocând lipsa de probe de natura criminala. Avocatul Alexandru Postică:

„Dosarul prezentat de Federaţia Rusă a demonstrat superficialitatea în care a fost condusă această urmărire penală. Cererea părinţilor decedatului de a fi recunoscuţi ca parte vătămată a fost respinsă constant.”

În decizia pronunță astăzi de CEDO Federaţia Rusă este condamnată inclusiv pentru că a refuzat participarea părinţilor decedatului în calitate de parte vătămată în ancheta penală, a menţionat avocatul.

Alexandru Postică
Alexandru Postică

Alexandru Postică a amintit că iniţial plângerea la CEDO era îndreptată împotriva ambelor ţări: Republica Moldova şi Federaţia Rusă. Ulterior, părinţii decedatului au retras plângerea împotriva Republicii Moldova a subliniat avocatul:

„Am constat că statul nostru şi-a îndeplinit obligaţiile de a investiga această cauză însă din cauza refuzului constant al autorităţilor Federaţiei Ruse nu au avut acces la câteva probe importante care ar fi permis finalizarea cauzei şi trimiterea acesteia în instanţa de judecată. Procuratura generală a întreprins un şir de măsuri care au fost capabile să stabilească şi să identifice toate circumstanţele cauzei. Au lucrat calitativ. Ceea ce în opinia noastră a determinat retragerea oricăror pretenţii faţă de Republica Moldova.”

Prezentând detalii despre decizia CEDO, la o conferinţă de presă separată, Ministrul Justiţiei, Vladimir Grosu, a salutat condamnarea Rusiei, dar şi faptul că Moldova nu a fost culpabilizată de instanţa de la Strasbourg:

Vladimir Grosu
Vladimir Grosu

„Este unul din acel şir de cauze care este îndreptat împotriva Republicii Moldova şi Federaţia Rusă, şi autorităţile R.Moldova, urmare a constatărilor Curţii, sunt apreciate drept în situaţia când îşi onorează obligaţiile care derivă din diverse legi şi acorduri internaţionale. În cazul de faţă CEDO a constat că Republica Moldova nu este în jurisdicţia şi nu trebuie ţinută responsabilă. Pe de altă parte, acesta este unul din cazuri în care Federaţia Rusă este ţinută responsabilă de una singură pentru încălcările care se produc în regiunea transnistreană, în cazul de faţă cu participarea acestor soldaţi care sunt sub egida pacificatorilor în regiunea transnistreană.”

Vladimir Grosu a menţionat că acest caz demonstrează necesitatea schimbării statutului misiunii de pacificatori, din unul militar în unul civil.

Este o măsură asupra căreia Chişinăul insistă de mai mulţi ani, dar de fiecare dată discuţiile despre modificarea statutul misiunii de pacificatori sunt urmate de reacţii dure din partea Federaţiei Ruse. Pentru a evita reacţiile iritate ale Moscovei Chişinăul nu găsește nimic mai bun decât sa evite subiectul constată directorul Asociaţiei Promo-Lex, Ion Manole:

Ion Manole
Ion Manole

„Această decizie obligă într-un fel autorităţile RM să întreprindă măsuri, cel puţin să iniţieze discuţii despre rolul, prezenţa şi comportamentul acestor forţe de pacificare pe teritoriul RM. Pentru că în final anume Guvernul RM este responsabil de tot ce se întâmplă pe acest teritoriu.”

Atât Ministrul Justiţiei, cât şi Asociaţia Promo-Lex cred că cel mai probabil Federaţia Rusă de această dată va achita părinţilor decedatului despăgubiri care se ridică la 40 de mii de euro, şi nu se va eschiva de a-şi onora obligaţia cum a făcută în multe alte cazuri. Şi asta pentru că proaspăta decizie CEDO a fost votată în unanimitate, inclusiv şi de judecătorul rus la Curtea Europeană, spre deosebire, bunăoară, de decizia CEDO în cazul şcolilor cu predare în grafia latină din stânga Nistrului, prin care Rusia a fost condamnată şi până la moment nu şi-a onorat obligaţia de a achita despăgubiri.

Previous Next

XS
SM
MD
LG