Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


Invitata serii este Sorina David de la platforma e-sănătate.md.

„De obicei, primăvara se acutizează multe dintre problemele de sănătate de care suferim. Specialiștii le numesc boli de sezon. Printre acestea se regăsesc infecțiile respiratorii, bolile gastrice, anemiile, asteniile, alergiile și depresiile. Doctorii spun că la mijloc sunt mai mulți factori – de la insuficiența de vitamine până la alimentația incorectă sau ritmul de viață alert. Gastrita, ulcer gastric sau pancreatita, de exemplu, sunt cauzate de lipsa enzimelor pancreatice, bila insuficientă, mesele copioase și neregulate și din cauza combinațiile alimentare greșite. Alergia este acutizată de prezența factorului alergogen și poate fi evitată prin administrarea pastilelor sau injecțiilor împotriva simptomelor.

Platforma E-Sănătăte.MD, împreună cu Centrul pentru Politici și Analize în Sănătate și Ministerul Sănătății, au inițiat o nouă campanie anti-tutun, care promovează protecția personalului din restaurante, baruri, cafenele, etc, precum și a oamenilor care merg acolo să se odihnească. Eroii campaniei sunt persoane reale, care muncesc în asemenea condiții și care ar fi fericiți dacă în localul lor nu s-ar fuma deloc. Scopul campaniei este de a informa populația despre pericolul fumului de țigară și de a face cunoscută legea anti-tutun, elaborată de Ministerul Sănătății și aprobată de Parlament în primă lectură.

În ultimii ani, în Moldova de mai multe ori a fost extinsă lista medicamentelor compensate. Cu toate acestea, încă sunt o mulțime de moldoveni care suferă de maladii cronice și care nu beneficiază de tratament compensat, deși ar avea nevoie. Este vorba, în mare parte, de bolnavi hipertensivi, cardiaci, pacienți cu patologii osteo-articulare și bolnavi cu boli gastrointestinale. Aceștia sunt nevoiți să-și cumpere medicamentele la prețul integral. Așa arată datele studiului „Accesul la medicamente compensate în Republica Moldova, realizat de Centrul PAS și Fundația Soros, realizat în acest an.

Deces suspect la Spitalul Clinic Republican. Un tânăr de doar 21 de ani a decedat după o intervenție de extirpare a apendicelui. Deși intervenția a fost realizată cu succes, băiatul a fost găsit mort în dimineața acestei zile în salonul său. Deocamdată medici nu cunosc cauza decesului, însă presupun că acesta ar fi suferit un stop cardiac. Informația a fost confirmată de vicedirectorul instituției medicale care a spus că abia după necropsie se va afla cauza decesului.”

XS
SM
MD
LG