Linkuri accesibilitate

Eivind Aarset & Michele Rabbia


Eivind Aarset & Michele Rabbia în concert la Area Sismica, Forli, Italia, 21.01.2014
Eivind Aarset & Michele Rabbia în concert la Area Sismica, Forli, Italia, 21.01.2014

Aceste aceste două lumi nu doar că locuiesc același spațiu, paralele fiind, dar se și nasc una pe alta, la infinit.

Vineri 17 aprilie 2015, în Biserica luterană din București s-a consumat un eveniment artistic pe care unii ar putea fi tentați să-l asemuiască cu o manifestare concretă a ceea ce oamenii de știință și scriitorii de literatură science-fiction numesc universuri paralele.

Adică lumi și realități care locuiesc același spațiu, fără însă să se întîlnească în vreun fel.

Un ghitarist din Nord, norvegianul Eivind Aarset, și un percuționist din Sud, italianul Michele Rabbia, sînt două lumi diametral opuse, dacă judecăm din punct de vedere strict geografic.

Dar după ce ai ascultat ce au cântat cei doi la București la festivalul Jazz In Church îți dai seama de un paradox: anume că aceste aceste două lumi nu doar că locuiesc același spațiu, paralele fiind, dar se și nasc una pe alta, la infinit.

Free jazz, experiment acustic și electronic, rece și cald în același timp, și mai presus de toate coerență.

Acea coerență a poveștilor pe care fiecare din sunete în parte le spune atunci când toate sunetele sună în același timp.

Cu Aarset, lucrurile sînt relativ simple: vibrația corzilor ghitării electrice, amplificată și transformată de filtre digitale într-un amestec de cald/rece cu care probabil se construiesc catedralele.

Lucrurile se complică (deși parcă mai mult se completează) cu Rabbia, pentru că italianul scrie efectiv cu aerul prin vibrațiile instrumentelor de percuție și ale diverselor obiecte din plastic, cauciuc, metal, piele și lemn pe care le lovește, instrumente și obiecte care povestesc, în urechile, sub ochii, și mai ales în mintea spectatorilor.

Nu am reușit să aflu dacă Eivind Aarset și Michele Rabbia au înregistrat vreodată un album în studio, și nici dacă vreunul din concertele lor a fost scos pe disc.

Vă propun de aceea la secțiunea audio a acestui articol un fragment de pe albumul „Dream Logic”, lansat de Eivind Aarset în 2012.

La secțiunea video însă, avem un fragment dintr-un concert italian al lui Aarset și Rabbia, care combină sunete de pe albumul sus-numit al lui Aarset și din filmul lui Rabbia numit „Dokumenta Sonum”.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG