Linkuri accesibilitate

„Forfotesc pregătirile la Muzeu...”


Jurnalul săptămînal al lui Romeo Cemîrtan.

Romeo Cemîrtan s-a născut la 9 martie 1973 în oraşul Chişinău. A absolvit Liceul de coreografic din oraşul Kiev în 1991. Licenţiat în Teologie Ortodoxa. Doctor in teologie. Cercetator stiintific la Muzeul National de Etnografie si Istorie Naturala. Tată a trei copii.

Luni

Hristos a Înviat! Adevărat a Înviat! Și împreună cu Domnul Iisus a revenit la viață întreaga natură. E cald și frumos la Călărași a doua zi de Paști.

Împreună cu copiii și cu socru ne decidem să plecăm în sânul naturii reînviate de la Oricova, un sătuc mic și uitat de lume, dar foarte pitoresc în apropierea Călărașului. Cei zece kilometri îi parcurgem cu mașina, dar în tempoul unei excursii în trecut, căci tata Ion ne povestește despre fermele și brigăzile de tractoare, viile și livezile care înfloreau pe aceste meleaguri acum 30 ani... Se simte nostalgia după tinerețea trecută și regretul că astăzi totul e delăsat... Însă copiii ard de nerăbdare să ajungă în pădure, la iarbă verde.

În sfârșit, ajungem în Oricova și ne oprim drept la marginea satului lângă casa părintească a părintelui Savatie Baștovoi. Băieții bat mingea, fetița culege floricele, iar noi continuăm să discutăm soarta satelor părăsite din Moldova. În fața noastră se afla gospodăria veche ca o exemplificare a situației generale din întreagă țară. Dar, am observat că alături de casa părintească este pus un fundament al unui edificiu nou. Prin urmare, este o speranță că această gospodărie va fi reabilitată și repopulată, iar prin învierea acestor gospodării părăsite va renaște și țara noastră multpătimitoare.

Spre seara revenim la Chișinău.

Marți

Noaptea a fost prima furtună cu tunete, vântul năprasnic ne-a rupt o placă decorativă de la casă. Dimineața la știri am aflat că la nivel național aceast capriciu al naturii nu a avut urmări grave.

Astăzi, a treia zi de Paști, în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală se deschide expoziția pascală. Sala centrală a muzeului este plină de invitați, jurnaliști și vizitatori ocazionali. În vitrine sunt expuse obiecte, cărți și veșminte bisericești din secolele XIX și XX aduse din raionul Rezina. Este frumos și în același timp plăcut, când munca muzeografilor este remarcată și apreciată de publicul larg. Astfel sărbătoarea Învierii continuă prin această expoziție pascală și ne aduce aminte de bucuriile vieții spirituale.

În studioul Europei Libere la Chișinău
În studioul Europei Libere la Chișinău

Seara, împreună cu soția, revenim acasă, dar casa ne pare pustie și rece fără copii. Ei au rămas în timpul vacanței la bunei la Călărași.

Miercuri

Toată ziua am pregătit materialele pentru expoziţia tematică de fotografie cu titlul: „Monumente naturale şi istorice din cadrul Rezervaţiei Peisagistice Ţâpova – Saharna”, și este dedicată Zilei internaţionale a Monumentelor şi Siturilor. Este prima expoziţie de acest gen şi reprezintă ultimii trei ani din activitatea de cercetare a Complexului Muzeal Ţâpova – Saharna, filiala Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală din Chişinău. Expoziţia va dura până la 10 mai.

Am avut o seara frumoasa în doi cu Viorica, într-un local în stil tradițional, cu glume și amintiri plăcute.

Joi

De dimineață am plecat la Complexul Muzeal de la Țâpova. În postură de custode la acest Complex Muzeal, trebuie să rezolv două probleme majore, de care depinde buna funcționare și calitatea serviciilor prestate turiștilor și pelerinilor care vor asalta rezervația în acest an. Mă revăd cu vechii prieteni de la mănăstirea Țâpova cu care muzeul nostru menține o colaborare strânsă și transparentă, bazată pe încredere și respect.

Revin târziu în Chișinău, obosit, dar mulțumit că am făcut tot ce mi-am propus și cu impresii frumoase.

Vineri

Dis-de-dimineață forfotesc pregătirile la muzeu și ultimile retușuri se ajustează. Expoziția mult așteptată, la care am lucrat cu minuțiozitate, este un debut la nivel național. Pentru prima dată sunt prezentate traseele turistice active ale rezervației peisagistice, semnele lapidare descoperite pe teritoriul mănăstirii rupestre, rezultatele analizelor de apă din cinci izvoare din defileul Ţâpova-Horodişte, planul de restaurare a Complexului rupestru Adormirea Maicii Domnului, noi ipoteze şi teorii de lucru legate de diferite monumente naturale şi istorice, cele patru cascade, axa spirituală Saharna-Țâpova-Orheiul Vechi etc.

Mă bucur să văd în sală reprezentanții Ministerului Culturii, specialiştii în istorie, arheologie, arhitectură şi ştiinţele naturale, mulți prieteni și colegi, care cunosc despre unicitatea acestui loc extraordinar și sper să se găsească resurse financiare și umane pentru a continua ceea ce s-a început – redescoperirea și conservarea acestui patrimoniu material și spiritual de prim rang.

După 10 mai, exponatele vor fi transferate în chiliile bisericii rupestre Adormirea Maicii Domnului din cadrul Mănăstirii rupestre medievale Horodişte, satul Ţâpova, r. Rezina şi va dura până la 1 octombrie 2015.

XS
SM
MD
LG