Linkuri accesibilitate

La orizont alegerile locale...


Punctu de vedere săptămînal al lui Gheorghe Cojocaru.

În vizita lui săptămânală la studioul Europei Libere de la Chișinău, istoricul și publicistul Gh. Cojocaru a stat de vorbă cu Vasile Botnaru despre mai multe evenimente politice din ultima vreme.

Gheorghe Cojocaru: „Ceremonia de inaugurare a Irinei Vlah în funcția de bașcan al Autonomiei găgăuze, la câteva zile de la demararea campaniei pentru alegerile locale, pune mai acut ca în trecut în fața partidelor politice chestiunea includerii femeilor în competiția pentru adjudecarea unor fotolii de primar sau de consilieri. Exemplul Irinei Vlah, promovată de Partidul Socialiștilor, este unul convingător, în acest sens, mai ales că a câștigat din primul tur, un fapt fără precedent în istoria politică a Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Nimeni nu a contestat victoria Irinei Vlah care și-a luat mandatul din primul tur. Dar oricine este în drept să se întrebe dacă Irina Vlah a câștigat scrutinul grație carierei sale de politician sau pentru că a avut sprijinul consistent al socialiștilor, dumneavoastră cum vi se pare?

Gheorghe Cojocaru: „Fără niciun dubiu, mesajul electoral al socialiștilor, cu accentul pe aderarea la Uniunea Economică Eurasiatică și respingerea proiectului european al Republicii Moldova, a atras votul masiv al votanților găgăuzi și, s-ar părea că, din această perspectivă personalitatea Irinei Vlah a contat mai puțin. Deși, totodată, Vlah a putut să cucerească alegătorii găgăuzi prin tinerețea și șarmul personal.”

Europa Liberă: După victoria din Găgăuzia, socialiștii, după cum se vede, sunt hotărâți să mizeze în continuare pe factorul feminin, înaintând candidatura Zinaidei Greceanîi la funcția de primar general al municipiului Chișinău. Care sunt prognozele dumneavoastră?

Gheorghe Cojocaru: „Primăria Chișinăului a fost și rămâne miza principală a alegerilor locale. De la primul primar ales în mod democratic, profesorul universitar Nicolae Costin, Chișinăul a fost condus aproape fără întrerupere de reprezentanți ai forțelor democratice, chiar dacă guvernarea la nivel național era exercitată de partide cu reflexe totalitare. În bătălia electorală pentru primăria capitalei linia de demarcație va rămâne aceeași. În aceste condiții, nu factorul feminin sau masculin va conta, ci angajamentul politic al pretendenților...”

Europa Liberă: Pe măsură ce ia turații campania, vom auzi și auzim deja constatări că funcția de primar, mai cu seamă cea de primar general al capitalei, nu este neapărat o funcție cu responsabilități politice, ci este sau ar trebui să fie una cu responsabilități administrative, de gestionare a patrimoniului etc., ca să urmeze o concluzie retorică: oare locuitorii Chișinăului nu își doresc, înainte de toate, un bun gospodar la primărie?

Gheorghe Cojocaru: „Sigur că își doresc și un bun gospodar, și un bun administrator, pentru că își doresc cu toții să se bucure de buna rânduială și de frumusețea unei capitale europene, dar așteptările unei mari părți a chișinăuienilor nu se rezumă doar la aceasta. Alegătorul capitalei, așa cum s-a atestat până în prezent, este un cetățean conștient al cetății, un om care realizează rolul de locomotivă a prefacerilor economice și democratice care îi revin Chișinăului.

În asemenea circumstanțe, ține de partidele politice democratice să promoveze personalități puternice care nu numai să le asigure un scor bun în alegeri, dar și să continue opera primarilor democrați de până acum, deoarece capitala este urbea în care culoarea politică contează.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG