Linkuri accesibilitate

Eurointegrarea în pierdere de teren conform Barometrului Opiniei Publice


Un afiș din... 2012
Un afiș din... 2012

Numărul celor care sprijină apropierea de spaţiul economic creat de Rusia îl depăşeşte cu aproape 20% pe cel al susţinătorilor eurointegrării.

La Chișinău a fost dată publicității astăzi ediția de primăvară a Barometrului Opiniei Publice. O corespondență despre datele referitoare la orientarea externă a țării.

După o perioadă îndelungată în care cetăţenii moldovenii erau împărţiţi aproape egal între opţiunea europeană şi cea estică, proaspătul BOP arată că numărul celor care sprijină apropierea de spaţiul economic creat de Rusia îl depăşeşte cu aproape 20% pe cel al susţinătorilor eurointegrării. Dacă duminica viitoare ar avea loc un referendum privind aderarea Moldovei la UE, numai 40% ar vota pentru. E cel mai mic procent înregistrat vreodată de la lansarea BOP în 2003.

În schimb, numărul celor care sprijină vectorul eurasiatic atinge un record absolut: 58% dintre respondenţi spun că ar vota pentru integrarea Moldovei în Uniunea Vamală. Puşi în situaţia să aleagă între cele două opţiuni, în favoarea UV ar decide 50%, faţă de doar 32% care ar alege UE.

Igor Boțan
Igor Boțan

Iată cum explică această scădere a atracţiei UE analistul politic Igor Boţan, care face parte din grupul de experţi ai BOP:

„Cei care au guvernat ţara şi s-au numit partide pro-europene au făcut un mare deserviciu Republicii Moldova, de fapt au subminat vectorul european. Este pentru prima oară când constatăm din acest sondaj că diferenţa dintre cei care vor integrare eurasiatică şi integrare europeană deja este de aproximativ 20 de procente. Ceea ce este dramatic.”

Întrebaţi unde cred că nivelul corupţiei este mai înalt? 42% au spus că în Rusia, de două ori mai puţini în UE. Tot la capitolul relaţii externe, acelaşi BOP arată că aproape jumătate din respondenţi cred că este corectă afirmația „Crimeea este pământ rusesc” şi că tensiunile și criza din estul Ucrainei au fost provocate de amestecul Statelor Unite și Uniunii Europene.

Dintre liderii internaţionali de cea mai mare încredere în rândul moldovenilor se bucură preşedintele rus Vladimir Putin. Deşi în scădere cu circa 10% faţă de anul trecut, încrederea în Putin rămâne una ridicată - 60%. Liderul de la Kremlin este urmat la mare distanţă de cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele României, Klaus Iohanis, şi cel al SUA, Barack Obama.

Cât priveşte încrederea în liderii moldoveni, fostul premier Iurie Leancă se află pe primul loc, cu 8,8%, urmat de liderul socialist Igor Dodon, 8,6%, și liderul PCRM Vladimir Voronin cu 6,4 procente. În acelaşi timp, aproape jumătate dintre respondenţi spun că nu au încredere în nimeni.

Autorii sondajului remarcă un declin aproape absolut al partidelor coaliţiei minoritare, PLDM şi PD, şi o ascensiune a PL. PSRM se menţine în topul preferinţelor moldovenilor. Capătă din ce în ce mai mult teren alte două formaţiuni, deocamdată neînregistrate oficial, Partidul Nostru, condus de Renato Usatâi, şi Partidul Popular European a lui Iurie Leancă.

Arcadie Barbăroșie
Arcadie Barbăroșie

Iată cu explică oscilaţiile în audienţa unor partide directorul executiv al IPP, Arcadie Barbăroşie: „PL, PSRM, Partidul Nostru şi Partidul Popular European sunt în fond partide de opoziţie. PL deşi a participat la negocieri cred că a fost destul de atent ca să nu intre la guvernare şi acum într-un fel se bucură de faptul că nu este la guvernare. Imaginea negativă a partidelor care sunt la guvernare, inclusiv PCRM, este cauzată şi de eşecurile înregistrate, în primul rând economic şi ceea ce se întâmplă în sectorul bancar.”

Nu în ultimul rând, BOP constată o realitate dramatică în opinia experţilor. Numărul celor care se consideră săraci a ajuns la un record absolut, atingând cota de 85%. Analistul Victor Ciobanu, care face parte din grupul de experţi al sondajului spune că această cifră vorbeşte de fapt despre lipsa clasei de mijloc în Moldova, cea care este considerată motorul dezvoltării economică a unei societăţi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG