Linkuri accesibilitate

Rasismul sub reflectoare. Rusia se pregătește pentru Cupa Mondială la fotbal din 2018


„Vremea schimbării: incidente ale discriminării în fotbalul rusesc” (raport Sova/Fare Network).

Forbalul rusesc are o mare problemă cu rasismul. Și nu se știe dacă ea va putea fi rezolvată înainte ca Rusia să găzduiască Campionatul Mondial la fotbal din 2018. Relatarea corespondentului Europei Libere la Moscova Tom Balmforth este rezumată de Lucian Ștefănescu

Fani arborînd simboluri naziste. Lozinci rasiste strigate la jucători din Caucazul de Nord. Huligani batjocorind persoane de altă etnie în tren.

Sînt doar cîteva din cele 200 de incidente rasiste comise de fanii de fotbal ruși între 2012-2014 despre care se vorbește într-un raport recent, intitulat: „Vremea schimbării: Incidente ale discriminării în fotbalul rusesc”.

Raportul a fost alcătuit de Centrul Sova, o asociație de la Moscova care monitorizează rasismul, și de Fare Network, o organizație internațională care combate discriminările în fotbal. Concluziile la care a ajuns acest document ilustrează persistenta problemă a rasismului în rîndul fanilor din fotbal, în timp ce Rusia se pregătește să organizeze Cupa Mondială din 2018.

După ce fanii au arborat un steag nazist la un meci în Moscova în 5 aprilie, șeful FIFA Sepp Blatter a afirmat că mai sînt încă multe de făcut pînă în 2018.

Cu puțin peste trei ani pînă când Rusia va găzdui Cupa Mondială, Moscova a făcut prea puține lucruri pentru a combate rasismul din fotbal.

„Nu există încă nici un plan. Aș putea spune că nu au fost elaborarte măsuri concrete pentru a rezolva problema. Au fost făcuți cîțiva pași inițiali, pe care i-aș numi mai degrabă simbolici, pași care trebuie urmați de acțiuni reale”, spune Pavel Klimenko, ofițeru pentru Europa de Est de la Fare Network, care încearcă să consilieze ministerul rus al sportului și Uniunea Fotbalistică din Rusia în legătură cu acest subiect.

După ce Rusia a fost desemnată în decembrie 2010 să organizeze Cupa Mondială, Uniunea Fotbalistică a țării, ministerul de interne și guvernul au pus în practică o serie de amenzi consistente și interdicții pentru spectatori pentru comportament rasist din partea fanilor.

În acest sezon, Torpedo Moscova, un club cu probleme din prima ligă a Rusiei, a fost amendat cu sute de mii de ruble pentru delicte discriminatorii.

Torpedo a fost de asemenea obligat să joace cinci meciuri fără spectatori pe terenul propriu, pentru mai multe incidente în care s-au scandat lozinci batjocoritoare și rasiste, și pentru arborarea unui drapel nazist. În plus, clubul a fost obligat să joace trei meciuri acasă cu anumite secțiuni ale tribunei închise după ce galeria sa a strigat cuvinte jignitoare la adresa jucătorilor de culoare din echipa adversă.

Natalia Iudina, directoarea adjunctă de Centrul Sova, spune că aceste măsuri nu sînt suficiente, adăugînd că nu există încă mecanisme pentru a pedepsi rasismul în ligile inferioare.

Raportul elaborat de Centrul Sova și Fare Network a atras atenția celor de la FIFA și autorităților ruse.

În 8 aprilie, ministrul rus al sportului Vitali Mutko a declarat pentru R-sport că FIFA monitorizează totul înainte de 2018, și a mustrat galeria clubului Torpedo, spunînd că face rău imaginii Rusiei.

„La Cupa Mondială va fi un sistem complet diferit de vînzare a biletelor, alte controale și chiar o structură diferită a galeriilor de fani - pînă la urmă vor veni un milion de spectatori străini. Chiar și așa, noi creăm tensiune în comunitatea fotbalistică”, a spus Mutko.

Uniunea Fotbalistică din Rusia a anunțat în 30 martie că va numi un inspector anti-rasism. Se așteaptă ca acesta să coordoneze și să trimită pe teren o echipă de observatori la meciurile „în mod special periculoase”. Aleksei Tolkacev, care a fost numit în această funcție, a declarat agenției de știri TASS că responsabilitățile sale precise vor fi elaborate la sfîrșitul lui aprilie.

Șeful FIFA Sepp Blatter a salutat numirea unui inspector anti-rasism și adoptarea de măsuri punitive, precizînd însă că educația e la fel de importantă.

De aceeași părere este și Vadim Sidorov, co-fondatorul Echipei de cremene, o binecunoscută, dar acum defunctă, galerie de susținători ai echipei Spartak Moscova, care spune că dacă oamenii nu înțeleg esența chestiunii ei vor face aceleași lucruri în continuare, indiferent de cîți polițiști sînt prezenți.

Sova și Fare au recomandat și ele elaborarea unui plan anti-rasism pe termen lung și consistent, care să cuprindă între altele și programe educaționale pentru școli și universități care să folosească de fotbal pentru a promova înțelegerea interculturală.

Pavel Klimenko de la Fare Network spune că măsurile educative ar trebuie să se bazeze pe o abordare progresistă atît în guvern cît și în rîndul autorităților din domeniul fotbalului.

Lucru complicat însă de faptul că linia de demarcație dintre autorități și galeriile de fotbal naționaliste este deseori neclară. Cele două organizații relatează că în mai 2012 cunoscutul antrenor Andrei Tihonov a fost fotografiat alături de o tînără care purta un tricou rasist de tip „White Power”, pe care îl cîștigase la un concurs de frumusețe „Miss Spartak” organizat de o galerie de fani de extemă-dreapta.

În iunie, reprezentanți ai guvernului, ai autorităților din fotbal și ai societății civile vor discuta noi măsuri de combatere a rasismului, spune Evgheni Dziciovski, purtător de cuvînt al Uniunii Fotbalistice din Rusia, care adaugă că autoritățile de la Moscova iau chestiunea foarte în serios.

Reprezentanții societății civile văd Campionatul Mondial de fotbal din 2018 ca pe o bună ocazie pentru a face progrese bune în eliminarea atitudinilor rasiste din fotbalul rusesc:

„Trebuie să lucrăm la asta, sigur că dacă nimeni nu atrage atenția, lucrurile vor continua să se întîmple la fel”, spune Natalia Iudina de la Centrul Sova.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG