Linkuri accesibilitate

Începutul campaniei electorale pentru alegerile locale (V. Călugăreanu/Deutsche Welle)


Cheltuielile R. Moldova pentru armament, circa 27,8 milioane de dolari, în creștere cu aproximativ 15% în moneda națională (Mold-Street).

Reporterii „Agora” notează că deși producătorii autohtoni de mere au avut de suferit de pe urma embargoului instituit de Federația Rusă, stocurile practic s-au epuizat. În aceste condiții, notează autorii, în curând unii agenți economici vor fi nevoiți să importe mere. Jurnaliștii au făcut această constatare după ce au stat de vorbă cu mai mulți antreprenori din Republica Moldova.

Vitalie Călugăreanu notează în cadrul unei analize pentru „Deutsche Welle” că în Republica Moldova a început marți, 14 aprilie, perioada electorală pentru alegerile locale generale din 14 iunie. În context, autorul susține că „dezamăgirea, perioada economică dificilă, dar și data scrutinului (...) dezavantajează forțele pro-europene”. „De mai bine de 6 ani, Moldova trăiește în febra alegerilor – ba alegeri prezidențiale eșuate, soldate cu alegeri parlamentare anticipate; ba alegeri parlamentare soldate cu alianțe nefuncționale ai cărei exponenți guvernează șantajându-se unii pe alții și furând țara; ba alegeri parlamentare soldate cu o alianță minoritară dubioasă, dependentă de votul comuniștilor. Toate acestea favorizează corupția, degradarea instituțiilor democratice și a climatului de afaceri, generând o erodare a încrederii cetățenilor în capacitatea partidelor guvernante pretins pro-europene de a aduce mult-așteptata prosperitate”, notează jurnalistul.

Agenția „Infotag” face trimitere la un articol semnat de jurnaliștii publicației americane The Wall Street Journal. Autorii scriu că „anexând Crimeea şi acaparând întreprinderile din estul Ucrainei, Vladimir Putin a pus ochiul și pe teritoriile dintre Marea Baltică şi cea Neagră, pe care Moscova le consideră teritoriile legale ale imperiului său”. Liderul de la Kremlin ar trimite Moldovei un semnal de avertisment, solicitând să renunţe la planurile de integrare cu Vestul. „Joi forţele armate ruseşti au desfăşurat exerciţii militare alături de Moldova, pe care Kremlinul încearcă să o intimideze. Potrivit datelor agenţiilor informaţionale din Rusia, la exerciţiile din regiunea separatistă transnistreană din RM, populată de ruşi etnici, au participat 400 militari ruşi. Ei au produs 100 mii de focuri”, se arată în articolul preluat de Infotag.

Ion Preașca de la „MoldStreet” scrie că în 2014, cheltuielile Republicii Moldova pentru armament au constituit 387 milioane de lei (circa 27,8 milioane de dolari), în creștere cu aproximativ 15% în moneda națională. Autorul face trimitere la un nou raport prezentat de Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Potrivit acestor date, deși Moldova și-a majorat cheltuielile militare, acestea rămân a fi cele mai mici din Europa și unele dintre cele mai scăzute din lume.

Mariana Rață scrie pe pagina web a „Ziarului Naţional” că majorările de salarii și pensii în sistemul judecătoresc au fost pe măsura așteptărilor magistraților. Potrivit autoarei, în doar un an de zile, pensiile unor judecători, care și până la majorare erau semnificative, au ajuns până la aproape o mie de dolari. „Spre exemplu, membrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dumitru Visternicean, indică în declarația sa de avere că anul trecut a câștigat, din pensie, 194 de mii de lei, ceea ce reprezintă circa 16 mii de lei pe lună. Cu doar un an mai devreme, în 2013, magistratul a avut o pensie de 89 de mii de lei sau 7 416 lei pe lună. Astfel, timp de un an, pensia lui Visternicean a crescut cu peste 200 %”, constată autoarea.

XS
SM
MD
LG