Linkuri accesibilitate

Cine şi de ce nu vrea să se afle adevărul despre ce s-a întâmplat la cele trei bănci?


Autorităţile promit că la finalul auditului se va şti cu siguranţă „cine a furat şi ce a furat şi nimeni nu o să scape de aplicarea legii”.

Monitorul Oficial al Republicii Moldova publică astăzi hotărârea strict secretă din noiembrie prin care Guvernul a acordat în regim de urgenţă credite de 9,5 miliarde de lei Băncii de Economii, Băncii Sociale şi Unibank. Cu dobândă de numai 0,1% aceste credite au fost oferite prin garanţie de stat după ce din cele trei bănci s-ar fi sustras 13 miliarde de lei. Compania americană Kroll, care a fost selectată pentru a investiga tranzacţiile dubioase de la cele trei bănci, şi-ar fi încheiat prima etapă a auditului, anunţa în urmă cu o săptămână preşedintele parlamentului Andrian Candu. Rezultatele anchetei deocamdată nu au fost publicate, ceea ce a stârnit nemulţumirea mai multor ONG-uri.

Comanditarul auditului realizat de compania Kroll, Banca Naţională a Moldovei ne-a promis, prin purtătoarea de cuvânt a instituţiei, că va furniza mâine detalii despre prima etapă a investigaţiei, şi anume dacă BNM a ajuns în posesia raportului şi când va fi publicat acesta. Rodica Teleucă a precizat însă că ar putea fi dezvăluite, fără a menţiona când, doar acele informaţii care nu ar prejudicia a doua etapă a investigaţiei Kroll, BNM fiind în drept să decidă gradul de discreţie a rezultatelor cercetării.

Anunţând în urmă cu o săptămâna încheierea primei etape a investigaţiei realizate de compania americana, preşedintele parlamentului, democratul Andrian Candu a dat asigurări că la finalul auditului se va şti cu siguranţă „cine a furat şi ce a furat şi nimeni nu o să scape de aplicarea legii”.

Presa operează cu cele mai diferite date privind daunele cauzate. Cel mai frecvent este invocată suma de 13 miliarde de lei, care ar fi fost extrase fraudulos din cele trei bănci. Pentru a astupa gaura enorma de natură să dea frisoane întregului sistem bancar, Guvernul Leancă a adoptat în noiembrie o hotărâre secretă prin care a oferit în regim de urgenţă 9,5 miliarde de lei sub formă de credite celor trei bănci. După jumătate de an de la adoptare, respectiva hotărâre iată că a fost publicată în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, banii oferiți de guvern prin garanţie de stat BNM-ului au fost alocaţi sub formă de credite cu o dobândă de numai 0,1%.

Publicarea întârziată a hotărârii guvernului, precum şi lipsa de transparenţă privind rezultatele investigației externe realizate de compania Kroll trezeşte suspiciuni susţin mai mulţi reprezentanţi ai societăţii civile. Alianţa Anticorupţie, din care fac parte mai multe ONG-uri notorii, a dat publicităţii un apel în care solicită instituţiilor responsabile să facă mai transparente investigațiile de la BEM şi să publice imediat şi necondiționat raportul primei etape de investigaţii a companiei americane. Preşedinta Alianţei Anticorupţie Olga Bîtcă:

„Suntem îngrijoraţi că şi Procuratura anticorupţie (n.r. care a iniţiat o anchetă), Parlamentul (ancheta comisiei parlamentare), dar şi BNM care a comandat investigaţia Kroll au interesul de a ascunde informaţia decât de a o divulga. Toate investigațiile şi ședințele în privinţa băncilor sunt secretizate. Avem un şir de instituţii şi fiecare din ele se gândeşte doar ca opinia publică să fie cât mai puţin informată şi îngrijorată de acest dosar. Aceasta este suspicios.”

Întru-un recent interviu pentru „Evenimentul Zilei” fostul premier Iurie Leancă a sugerat că unul din motivele pentru care a fost înlăturat din PLDM e că a solicitat o anchetă internațională la BEM şi celelalte două bănci cu probleme. „S-a considerat că nu trebuia să chem experți străini să participe la ancheta de la BEM, lucru care chiar mi s-a reproșat. E suficient să vedem ce raport a făcut comisia parlamentară de anchetă pe tema BEM ca să înțelegem cine și de ce nu vrea să se afle adevărul despre ce s-a întâmplat la această bancă.”

Iurie Leancă a mai spus că finalitatea anchetei parlamentare, şi anume demisia viceguvernatoarei BNM Ema Tabârţă şi preşedintelui Comisiei Naționale a Pieței Financiare Artur Gherman „e doar praf în ochi, noi trebuie să ajungem la cei care au furat și să-i căutam nu doar in instituții, ci si în zona politică”.

Previous Next

XS
SM
MD
LG