Linkuri accesibilitate

Dinu Ciocan: „Decizia de difuzare a unor produse media ține doar de politica editorială”


Un interviu cu președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului de la Chișinău.

Recent, Consiliul de directori ai postului de televiziune TV7 a anunțat printr-un comunicat de presă că începând cu data de 1 mai, postul de televiziune va produce propriile emisiuni de informații, renunțând la retransmiterea celor produse de postul rus de televiziune „HTB”. Emisiunile acestui post de televiziune au reprezentat până acum baza grilei de emisiunea TV7. Europa Liberă l-a întrebat pe Dinu Ciocan, președintele Consiliului Coordonator al Audiovizualului dacă contractele de retransmisie a posturilor rusești permit acest lucru?

Dinu Ciocan: „Potrivit contractului care este prezentat la Consiliul Coordonator al Audiovizualului, postul de televiziune TV7 sau mai bine zis întreprinderea „Analitic Media Grup” are dreptul de a difuza proiectele media achiziţionate de la postul de televiziune HTB din Federaţia Rusă. Deja decizia de difuzare a unor produse media, precum emisiunile informativ analitice, este o decizie la nivelul politicii editoriale şi ţine nemijlocit de relaţia contractuală între doi agenţi economici.”

Europa Liberă: Postul de televiziune are posibilitatea de a-şi forma şi schimba conţinutul grilei de emisie?

Dinu Ciocan: „Acestea sunt nişte decizii la nivelul politicii editoriale în care CCA-ul nu poate face ingerinţă. Pentru noi este important ca să fie respectată concepţia generală a serviciului de programe care este aprobat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului. În cazul în care modificările respective vor duce şi la modificarea procentajului indicat în concepţia generală a serviciului de programe aprobat de CCA, atunci radiodifuzorul respectiv va trebui să vină să solicite modificare acestei concepţii generale.”

Europa Liberă: Condiţia este doar ca radiodifuzorul să de-a pe post o anumită normă de producţie proprie?

Dinu Ciocan: „Printr-o decizie normativă a consiliului a fost stabilit un procentaj minim de 30 de procente de produs autohton care este obligatoriu. Deja celelalte procentaje privind programele informative, analitice, culturale sau de alt gen sunt indicate în concepţia generală a serviciului de programe care este aprobată de Consiliul Coordonator al Audiovizualului şi radiodifuzorul urmează să o respecte.”

Europa Liberă: Un post de televiziune de la Chişinău, de exemplu, poate să excludă orice program din cele pe care le retransmite de la un post rusesc sau depinde de contractul dintre cele două părţi, care este cunoscut autorităţii pe care o reprezentaţi?

Dinu Ciocan: „Ţine de politica editorială a fiecărui radiodifuzor în parte, ce produse retransmit conform contractului, iar prevederile acestuia ţin de cei doi agenţi economici care decid între ei asupra emisiunilor pe care au drept să le difuzeze sau modificarea clauzelor din contract. Pentru noi este important ca să fie prezentat contractul prin care se acordă acest drept de a difuza aceste emisiuni.”

Europa Liberă: Au mai fost asemenea precedente?

Dinu Ciocan: „Au mai fost şi în cazul altor radiodifuzori care, de asemenea, achiziţionează produse de la alte posturi de televiziune din străinătate, în special atunci când la nivelul politicii editoriale se hotărau să facă anumite modificări în grila de emisie, ulterior se venea la Consiliul Coordonator al Audiovizualului pentru a modifica concepţia generală a serviciului de programe dacă era cazul.”

Europa Liberă: Postul de televiziune TV7 a anunțat că a luat această decizie după ce, acum o săptămână a apărut un proiect de lege criticat de experții media, care prevede între altele interzicerea emisiunilor informațional analitice ale posturilor de televiziune rusești. Ce părere aveți despre o asemenea inițiativă, despre care, de altfel, specialiștii spuneau că ar trebui discutată întâi de toate între autoritatea de reglementare și radiodifuzori?

Dinu Ciocan: „Într-adevăr ar trebui să existe nişte discuţii publice pe marginea unor modificări ale Codului Audiovizualului, eu însă nu pot comenta decizia unor deputaţi sau politicieni privind modul în care au fost propuse aceste modificări şi de ce nu au fost iniţiate nişte dezbateri publice.

În mod cert însă este absolut necesar de a interveni şi de a modifica Codul Audiovizualului în special pe segmentul ce ţine de securizarea spaţiului informaţional despre care foarte mult s-a discutat în public. Şi nu doar pe acest aspect, dar şi pe aspectul promovării produsului autohton precum şi a pârghiilor care ar trebui să fie acordate Consiliului Coordonator al Audiovizualului în ce ţine de sancţionarea radiodifuzorilor în cazul în care nu respectă prevederile legislaţiei audiovizuale din Republica Moldova.”

Europa Liberă: Cine ar urma să demareze dialogul pentru aceste modificări pe care le-aţi menţionat?

Dinu Ciocan: „Pot fi iniţiatorii proiectului de lege, cei care au venit cu iniţiativa. Consiliul Coordonator al Audiovizualului nu are dreptul la iniţiativă legislativă. CCA-ul poate veni cu un aviz asupra unui proiect de lege şi în aviz poate să îşi expună nemijlocit toate opiniile şi obiecţiile pe care le are vizavi de un anumit proiect de lege.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG