Linkuri accesibilitate

Obiectivul nostru este să avem în școli oameni care înțeleg corect misiunea școlii


Un jurnal săptămînal consemnat de Maia Sandu.

Născută la 24 mai 1972 în satul Risipeni, raionul Făleşti. A studiat la ASEM, Facultatea de management. A absolvit si Academia de Administrare Publică pe lîngă Preşedintele Republicii Moldova, Master în relaţii internaţionale. A studiat si la Harvard Kennedy School of Government, Master în administraţie publică. A activat la Banca Mondiala, Washington DC, SUA, consilier al Directorului executiv. Actualmente este Ministrul Educaţiei.

Luni

Am avut parte de o zi liniștită. Surprinzător de liniștită, cum nu am mai avut demult. Ca în fiecare zi de luni, am luat-o de la capăt. Îmi plac începuturile - de zi, de săptămînă. Îmi oferă sentimentul că orice problemă poate fi rezolvată, că nu e totul pierdut.

Seara mi-am făcut planuri de vacanță. În 2015 se împlinesc cinci ani de cînd am absolvit programul de master. O să merg să-mi revăd colegii și profesorii. O să revăd și orașul meu preferat din SUA – Boston. Anul petrecut acolo rămîne în continuare cel mai interesant an din viața mea.

Marți

Am intrat în „normalitate” [între ghilimele]. A fost o zi agitată, cu surprize nu tocmai plăcute. Între ședințe planificate și întruniri ad hoc, la ultimele încercînd să găsim soluții pentru situațiile de criză, cu care ne confruntăm aproape zilnic în ultima perioadă, am reușit să agreăm Metodologia de înscriere a elevilor în clasa I. Nu sînt sigură că am găsit o soluție suficient de bună pentru a combate corupția asociată cu acest proces. Oricît de bune ar fi regulile, dacă oamenii care le pun în aplicare au alte scopuri, întotdeauna se vor găsi mijloace de evitare sau distorsionare a acestor reguli. Contăm pe faptul că părinții vor citi atent metodologia și vor insista pe respectarea ei. O alta soluție, pe termen lung, este ca să avem mai multe școli bune.

Ulterior am început discuțiile cu administrația instituțiilor de învățămînt profesional tehnic, instituții care, în urma evaluării, au intrat în categoria celor slabe. Am remarcat o schimbare dramatică de atitudine. Manageri, la care era atît de greu de ajuns cu mesaje despre necesitatea îmbunătățirii condițiilor de studii în școli, care mereu invocau o mulțime de motive pentru a justifica incapacitatea de a face un lucru sau altul, au devenit, peste noapte, atît de implicați și interesați, chiar optimiști în raport cu posibilitatea de transformare a instituțiilor pe care le conduc. Nu cere nimeni resurse financiare suplimentare, toată lumea este gata să construiască parteneriate cu mediul economic. Întrebarea este de ce nu s-au făcut aceste lucruri pînă acum? Probabil pentru că unii oameni trebuie scoși din zona de confort ca să se mobilizeze. Sper să se mobilizeze pe bune.

În următoarele luni trebuie să luăm decizii care ar putea să-i supere pe unii. Dar nu sîntem la prima experiență. Și apoi, dacă ar fi doar problemele din educație... Mîine va fi o zi grea, se pare.

Miercuri

Nu sînt prea multe de spus astăzi. Întotdeauna am criticat instituțiile care se axează prea mult pe proces, în detrimentul conținutului. Dar nici cealaltă extremă, cînd procedurile nu se respectă, nu este bună. Aceasta ar putea să fie chiar mai periculoasă. Și nu contează dacă regula se evită din intenții bune sau proaste. Înconjurarea regulilor și a procedurilor conduce la haos și nicidecum la consolidarea statului.

Joi

Astăzi iarăși am fost abordată de mai multă lume, inclusiv deputați, la subiectul testării candidaților la funcția de director în instituțiile de învățămînt. Funcția de selectare a directorilor de școli a fost delegată administrației publice locale, dar, pentru a putea candida, toată lumea trebuie să susțină un test la Inspectoratul Școlar Național. Mă miră zarva iscată în jurul acestui subiect și rezistența unor directori. În primul rînd, cei care au experiență de administrare a unei școli sînt avantajați din stat în raport cu eventualii candidați care nu au lucrat ca directori. În al doilea rînd, învățarea pe tot parcursul vieții este mai ales relevantă pentru cadrele didactice și managerii din educație.

Ce să înțeleagă elevii din aceste supărări? Că lor le cerem să treacă printr-o multitudine de examene, iar noi nu vrem să mergem la un test simplu? Da, unii directori vor trebui să învețe să conecteze calculatorul sau să se documenteze mai bine despre metodele de combatere a violenței față de copii, dar nu e nimic complicat în asta. Obiectivul nostru este să avem în școli oameni care înțeleg corect misiunea școlii, care pot să creeze condiții pentru studii de calitate, asigurînd totodată un mediu armonios de conviețuire pentru toată comunitatea școlară.

Vineri

O zi însorită, și la direct, și la figurat.

XS
SM
MD
LG