Linkuri accesibilitate

„Reformele despre care vorbim nu sunt pentru Europa, ci necesare cetățeanului R. Moldova”


Mihai Boni și Andi Cristea la Chișinău
Mihai Boni și Andi Cristea la Chișinău

Declarațiile lui Andri Cristea și Mihai Boni, președintele, respectiv vicepreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere UE-R. Moldova.

Autoritățile de la Chișinău trebuie să pună accent pe combaterea corupției, clarificarea situației din sistemul bancar, să nu permită derapaje antidemocratice și să aibă un mai mare respect pentru lege, pentru că altfel Republica Moldova riscă să se transforme dintr-o poveste de succes a Parteneriatului Estic într-o zonă de incertitudine, au declarat joi la Chișinău președintele și vicepreședintele Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova, Andi Cristea și Mihal Boni.

Comitetului Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova este organul mandatat cu controlul parlamentar al îndeplinirii Acordului de Asociere semnat de Chișinău cu UE anul trecut. Atâta doar că, la Chișinău, Parlamentul nu a instituit încă această delegație. În cadrul întâlnirii pe care europarlamentarii au avut-o cu speakerul Adrian Candu, acesta a dat asigurări că în viitorul apropiat Chișinăul va institui partea sa de Comisie, iar organul de control parlamentar asupra îndeplinirii Acordului de Asociere va putea deveni funcțional.

La Chișinău, la nivelul declarațiilor oficialilor, există dorința de a implementa prevederile Acordului de Asociere cu UE, iar partenerii europeni așteaptă ca această dorință să se materializeze în acțiuni concrete. Totuși, spune președintele Comitetului Parlamentar de Asociere, Andi Cristea, reformele au mers extrem de greu în ultima jumătate de an, din cauza alegerilor parlamentare și a dificultății cu care a fost învestit Guvernul, care are un sprijin fragil în Parlament.

Andi Cristea: „Și astfel, preț de jumătate de an Republica Moldova a fost mai degrabă administrată, nu guvernată. Și, în consecință, reformele care trebuiau implementate, puse în Acordul de Asociere, au fost realizate cu frâna de mână trasă”.

Recentul raport de progres al Comisiei Europene pentru țările din Parteneriatului Estic este favorabil Republicii Moldova, însă în același timp trage și mai multe semnale de alarmă în legătură cu o posibilă degradare a situației, atenționează Andi Cristea.

Andi Cristea: „Este un raport mixt, conține și elemente pozitive, conține însă și elemente care trebuie interpretate ca un semnal de alarmă pentru autoritățile de la Chișinău, pentru că s-a pierdut un moment important pentru continuarea și implementarea reformelor. Practic lucrurile urmează și se dorește a fi îmbunătățite. Dar pentru acest lucru este nevoie în primul rând și în mod esențial de voință politică.

Și aici m-aș referi la necesitatea absolut legitimă – și nu doar necesitatea și așteptarea UE, dar mai degrabă a cetățenilor – ca probleme cum este celebrul miliard de euro, care a dispărut nu se știe unde, să fie rezolvate. Și justiția din Republica Moldova, și [cei din] clasa politică, care trebuie să dea dovadă de ambiție politică, au pe umerii lor această situația deloc plăcută, foarte grea. Și de modul în care aceasta va fi soluționată depind evaluările pe mai departe ale Bruxellesului.

Dar mai mult grav decât asta este acea îndepărtare care există între clasa politică și cetățeanul Republicii Moldova. Și lucrurile au ajuns la un moment critic. Nu există loc de greșeală, nu mai există loc de mărire a acestei prăpastii care deja există. Lucrurile pot aluneca în cealaltă parte și, după cum spuneam, povestea de succes a Parteneriatului Estic se poate transforma într-o poveste de mai puțin succes.

Aceasta este o evoluție pe care nu ne-o dorim, dar în același timp modalitatea de a o influența din partea noastră, din parte Bruxellesului, este minimă. Mingea este, dacă doriți, în terenul clasei politice de la Chișinău. Instituțiile statului trebuie întărite, nu trebuie personalizate în funcție de interese de partid sau de alte chestiuni înguste”.

La nivelul Uniunii Europene, explică europarlamentarul Andi Cristea, Parlamentul European este instituția care oferă cel mai mare sprijin politic ideii de aderare a Republicii Moldova la UE. Însă următoarea etapă după semnarea Acordului de Asociere nu este obținerea calității de stat asociat, ci realizarea deplină a reformelor.

Andi Cristea: „În întâlnirile pe care le-am avut am putut vedea un grad de determinare pe care ni-l dorim concretizat în acțiuni concrete. Reformele despre care vorbim nu sunt pentru Europa. Sunt reforme necesare pentru sporirea nivelului de trai și a standardului de viață al cetățeanului Republicii Moldova. În același timp am atras atenția asupra faptului că există un pericol de derapaj, situație pe care nu ne-o dorim”.

Un alt subiect abordat la Chișinău a ținut de recentele intenții de modificare a Codul Audiovizualului. Stoparea propagandei anti-europene, spune Andi Cristea, ar fi un lucru salutabil, dacă nu ar fi existat și prevederile care limitau libertatea de expresie. Chiar la nivelul Consiliului European șefii de stat și de guverne au decis ca Înaltul reprezentant pentru securitate, Federica Mogherini, să vină cu un plan pentru UE pentru a contracara propaganda rusească.

Andi Cristea: „Din acest punct de vedere m-aș referi de o manieră pozitivă la intenția Parlamentului de la Chișinău. Pe de altă parte, a mai existat în cadrul acestui proiect și alte lucruri contondente, care pot să afecteze independența și libertatea mass mediei și a presei, în special a celei de investigație”.

XS
SM
MD
LG