Linkuri accesibilitate

Un juriu din Boston l-a găsit vinovat pe Djohar Țarnaev pentru atacul cu bombă de la Boston


Momentul exploziei celei de-a doua bombe plantate de frații Țarnaev la linia de sosire a maratonului de la Boston, 15 aprilie 2013
Momentul exploziei celei de-a doua bombe plantate de frații Țarnaev la linia de sosire a maratonului de la Boston, 15 aprilie 2013

Juriul urmează să stabilească sentința: moarte sau condamnare la închisoare pe viață

Djohar Țarnaev, in virsta de 21 de ani a fost gasit vinovat de atentatele din aprilie 2013 de catre un juriu federal. Saptesprezece dintre cele 30 de capete de acuzare impotriva sa sint pasibile de pedeapsa cu moartea.

Luna aceasta urmeaza sa se decida daca Djohar Țarnaev va fi inchis pe viata, fara posibilitate de eliberare, sau va muri. El este invinuit ca a folosit arme de distrugere in masa in atentatul care a facut trei victime si pentru uciderea politistului Sean Collier.

Cind sentinta a fost citita Țarnaev a parut impasibil si a evitat sa priveasca catre juriu.

„Astazi nu este o ocazie fericita, dar este incheierea unei etape pentru noi” - a spus Karen Brassard, ranita in atentat. Urmarindu-l pe Djohar Țarnaev, ea nu crede ca acesta are remuscari.

Familia politistului ucis a multumit FBI si procurorilor pentru ca au obtinut condamnarea si adresindu-se celui vinovat a spus ca forta si unitatea de care comunitatea a dat dovada, in cei doi ani dovedeste ca daca teroristii si-au dorit sa inspaiminte oamenii, ei au esuat.

Djohar Țarnaev, tinarul care este autorului atentelor, impreuna cu fratele lui decedat, Tamerlan a argumentat, prin avocatii sai, ca s-a radicalizat sub influenta fratelui de care era dominat.

Avocatii au argumentat ca Djohar Țarnaev nu are acelasi grad de vinovatie ca Tamerlan. Procurorii au respins acest argument, aratind ca cei doi frati au constituit o echipa, animata de dorinta de a pedepsi America pentru razboaiele din Irak si Afganistan.

Procurorii au spus ca cei doi frati sint teroristi reci, calculati si insetati de singe. In timpul procesului, o inregistrare video il arata pe Djohar Țarnaev, plantind o bomba in apropierea copilului de 8 ani Martin Richard, care a fost ucis in atentat.

Acest detaliu va figura proeminent in argumentatia procurorilor in favorea unei condamnari la moarte, data fiind virsta victimei si cruzimea actului premeditat.

Procurorii nu au putut stabili cu precizie cine l-a ucis pe politistul Collier, aratind ca ambii frati sint vinovati.

XS
SM
MD
LG