Linkuri accesibilitate

Václav Havel – cetățeanul președinte


Afișul filmului „Cetățeanul Havel”
Afișul filmului „Cetățeanul Havel”

Marți, Europa Liberă și Prague Freedom Foundation au organizat o prezentare a documentarului despre scriitorul, disidentul și fostul președinte al Cehiei, Václav Havel, „Cetățeanul Havel”. La proiecție au venit regizorul filmului Mira Janek, producătoarea Jarmila Polakova și Anna Freimanova, asistenta personală a lui Havel, pentru problemele literare și teatru.

Întâlnirile cu Bill Clinton, doliul după moartea primei soții și căsătoria cu a doua, discuții despre cum trebuie preparați cartofii și comentarii despre adversarul său politic Václav Klaus – toate pot fi găsite în filmul documentar ceh „Cetățeanul Havel”, a cărui premieră a avut loc în 2007.

Pavel Koutecký, regizorul care a început realizarea peliculei, a încercat să spună povestea a 12 ani de președinție ai ultimului conducător al Cehoslovaciei și primului președinte la Cehiei Václav Havel.

Koutecký a încetat din viață înainte de a încheia filmul, terminat de unul din prietenii săi, regizorul Mira Janek.

„Havel a fost absolut încântat după a văzut filmul, a zis că deja uitase tot. A spus că parcă se uita la o poveste polițistă. Era cu adevărat emoționat, fiindcă nu știa ce va urma în film. Pentru el, totul a fost o surpriză, și-a văzut toată președinția pe ecran, care era pe atunci cu 10 sau 15 ani în urmă.”

Într-un interviu din iulie 2006, pentru săptămânalul Týden, Koutecký a spus că în timpul filmărilor „Havel se comporta extrem de natural, reflecta liber asupra oamenilor și spunea pe nume lucrurilor, fără prea multă diplomație. Nu se lua pe sine prea în serios și uneori își exprimă dubiile în propriile puteri”.

În documentar, fostul președinte ceh a admis că e văzut de oponenții săi politici drept un „copil naiv și un romantic incurabil, care caută metode noi de a face ceea ce s-a făcut deja de mii de ori”. Deciziile sale în calitate de președinte chiar și acum, la patru ani după deces, sunt criticate de unii politicieni și cetățeni.

Însă oaspeții evenimentului de la Europa Liberă consideră că moștenirea sa politică, care include expansiunea NATO în Europa de Est și dizolvarea Pactului de la Varșovia, a fost crucială pentru dezvoltarea Cehiei. Producătoarea documentarului Jarmila Polakova:

(de la stânga spre dreapta) Anna Freimanova, moderatorul Pavel Fischer, Jarmila Polakova și Mira Janek după ecranizarea documentarului „Cetățeanul Havel”
(de la stânga spre dreapta) Anna Freimanova, moderatorul Pavel Fischer, Jarmila Polakova și Mira Janek după ecranizarea documentarului „Cetățeanul Havel”

„Tinerii care nu l-au prins în timpul președinției simt că Havel este deja o parte din istorie. Generația mai în vârstă care-l respectau și-l iubeau atunci, au aceeași atitudine și acum. Desigur, sunt și voci critice, dar cred că argumentele oponenților lui nu sunt fundamentate.

Ei văd totul în alb și negru. Havel credea într-o democrație construită pe discuție și arta ascultării celorlalți. Cred că uneori uităm despre asta prea ușor.”

Scopul documentarului, spun creatorii, a fost să observe felul în care Havel s-a schimbat pe parcursul președinției, să afle dacă puterea i-a influențat personalitatea. Secretara pentru activitățile literare Anna Freimanova:

„Am simțit o schimbare după cei patru ani de închisoare, când s-a întors Havel era un pic diferit. Îl interesau alte chestii. A devenit mai autentic, mai profund.”

Freimanova a adăugat că în ciuda bolii sale (Vaclav Havel a decedat din cauza unui urmărilor unui cancer pulmonar – n.r.) și a dificultăților cărora trebuia să le facă față, Havel a reușit să rămână el însuși pe tot parcursul vieții.

Previous Next

XS
SM
MD
LG