Linkuri accesibilitate

Guvernul Gaburici și-a asumat responsabilitatea pentru bugetul pe 2015


Ce urmează? Valentina Ursu în dialog cu deputatul socialist Ion Ceban și cel liberal Valeriu Munteanu.

Guvernul R. Moldova şi-a asumat răspunderea pentru bugetul de stat, al asigurărilor sociale şi al asigurărilor medicale pentru 2015. Premierul Chiril Gaburici e citat cu declarația că decizia a fost luată din cauza crizei economice: „Fiind un guvern minoritar, noi nu putem aștepta aprobarea rapidă a Bugetului. În mod normal, acest procedeu trebuia să aibă loc cu 5-6 luni în urmă și trebuie să avem clari parametrii de la care pornim discuțiile cu partenerii externi". Premierul urmează să se prezinte în faţa Parlamentului pentru a primi împuternicirile de a transforma proiectele în legi. Dacă timp de 72 de ore nu va fi depusă o moţiune de cenzură împotriva acestor proiecte, ele vor fi trimise preşedintelui ţării pentru promulgare. O relatare de Valentina Ursu.

Executivul și-a asumat responsabilitatea față de Parlament asupra proiectelor ce vizează bugetul și politica bugetar-fiscală pentru acest an. Patru proiecte în acest sens s-au regăsit pe ordinea de zi suplimentar a ședinței de miercuri a cabinetului de miniștri. Documentele au fost înaintate de Ministerul Finanțelor.

Socialiștii spun că dacă guvernul Gaburici și-a asumat responsabilitatea față de Parlament pe proiectele de legi ce prevăd politica fiscală și bugetul pentru anul în curs, ei vor cere demisia prin moțiune de cenzură. L-a întrebat pe deputatul socialist Ion Ceban care pot fi consecințele de pe urma asumării acestei responsabilități de către guvern:

Ion Ceban: „Care au fost consecințele de pe urma asumării responsabilității guvernului Leancă ați văzut? Deci, câteva zeci de miliarde din Republica Moldova au dispărut și au plecat într-o destinație absolut neclară. Atunci nu am avut posibilitatea să înaintăm o moțiune de cenzură. Acum vom înainta cu certitudine. Cred că și situația este exact comparabilă, lucrurile sunt foarte prost dirijate, nu există transparență. Or, bugetul public care trebuia aprobat încă la guvern și adoptat în Parlament la sfârșitul anului trecut iată că vine în aprilie și pe așa o cale care este absolut inacceptabilă.”

Europa Liberă: Înaintați o moțiune de cenzură, dar nu aveți suficiente voturi ca să demiteți acest guvern.

Ion Ceban: „Trebuie să vedem. Poate să se întâmple, cine știe. Ca să înțelegeți foarte clar: o altă situație decât să avem alegeri anticipate ca să oprim tot acest haos din țară, aceste furturi, să-i tragem la răspundere pe cei care s-au făcut vinovați nu există.”

Și liberalii se arată indignați că aceste proiecte de legi nu au ajuns să fie discutate și aprobate în Parlament. Iată ce spune despre această practică din guvern unul dintre fruntașii liberalilor, deputatul Valeriu Munteanu:

„Este o practică fără precedent în Republica Moldova. În ultimii 20 de ani chiar și în Republica Moldova nu s-a întâmplat acest lucru. Este o practică care eludează Parlamentul și ridică mari semne de întrebare ce țin de constituționalitatea acestor proceduri în situația în care se face abuz și în situația în care guvernul încearcă să substituie Parlamentul prin funcțiile pe care ni le-a conferit Constituția.”

Europa Liberă: Ce are de ascuns guvernul, că nu vine în Parlament cu aceste proiecte de legi?

Valeriu Munteanu: „Există mai multe prevederi în politica bugetar-fiscală care vin să vâre mâna în buzunarul cetățenilor. Și pentru a evita discuțiile și dezbaterile publice, care trebuie să se realizeze la nivelul Parlamentului, guvernul trece direct la procedura de băgare a mâinii în buzunarul cetățeanului pentru a suplini acele goluri realizate de furtul de la cele trei bănci.”

Modificările la legi vor intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial, fără a mai fi dezbătute de către deputați.

Precizăm că nu este pentru prima dată când un guvern își asumă responsabilitatea asupra unor legi în fața Parlamentului. Pentru prima dată a recurs la acest gest guvernul Filat în august 2011. Și cabinetul de miniștri condus de Iurie Leancă și-a asumat responsabilitatea în fața Parlamentului asupra mai multor legi.

XS
SM
MD
LG