Linkuri accesibilitate

„O guvernare perfect nedemocratică ar fi ultima soluţie pentru a salva ţara” (Ion Sturza/Noi.md)


Proiectul de amendare a Codului Audiovizualului (V. Ciobanu/Ziarul Național).

Jurnaliştii portalului „Noi.md” îl citează pe Ion Sturza, fost premier al Republicii Moldova. „Foştii, actualii şi următorii politicieni moldoveni, indiferent că sînt la guvernare sau în opoziţie, dau dovadă doar de o lăcomie fără margini şi de incompetenţă crasă des condimentată cu trădarea intereselor naţionale”, a scris Ion Sturza pe reţeaua de socializare Facebook. „Ţi se blochează creierul la câte se întâmplă azi în Moldova – cel mai mare jaf din sistemul bancar, de miliarde; cea mai mare spălare de bani din istorie, de zeci de miliarde, cu implicări mafiotice şi finanţarea grupărilor extremiste; transformarea în centru regional de contrabandă, trafic de droguri, arme şi fiinţe umane”, a mai menţionat fostul premier. În context, Ion Sturza a dat de înţeles că ultima soluţie pentru salvarea ţării ar fi o guvernare totalitară. „Un singur lucru e cert, că o guvernare perfect nedemocratică ar fi, posibil, ultima soluţie pentru a salva ţara. Poate merită să medităm şi la aşa ceva”, se arată în mesajul lui Ion Sturza.

Victor Ciobanu scrie într-un editorial publicat de „Ziarul Naţional” despre proiectul de amendare a Codului Audiovizualului care a stârnit reacţii dure din partea mass-media şi a societăţii civile. „Absolut firească reacţia. O adevărată harababură, un terci din declaraţii cu intenţii nobile condimentat abundent cu ingrediente absolut nedemocratice. De aceea, reacţia era previzibilă, inclusiv din partea occidentalilor care (naiv) consideră că libertatea de exprimare este o valoare fundamentală a democraţiei. Nu şi la noi”, notează autorul. Editorialistul susţine că metoda propusă de politicieni de contracarare a propagandei străine şi promovare a producţiei autohtone „conduce la orice, numai nu la obiectivul declarat”.

Victor Ciobanu crede că este de ajuns de făcut câteva lucruri simple. „Primul – despărţirea businessului de retransmitere. În prezent, schema businessului parazitar audiovizual e simplă. Se ia un post străin (tv, radio, de regulă rusesc, de altfel situaţia e valabilă şi pentru ziare) cu rating înalt. În baza contractului se retransmite în R. Moldova (...) cu inserturi de orice fel de show şi/sau buletine de ştiri. Se plasează publicitatea locală, care este de regulă cea mai scumpă, dar n-are nimic comun cu acea calitate a produsului propriu. Aşa se minimizează cheltuielile şi se maximizează veniturile, respectiv profitul”, notează editorialistul. Potrivit autorului, cel de-al doilea obiectiv este demonopolizarea pieţei.

„Agora” face trimitere la o analiză realizată de publicaţia „Forbes” din Ucraina în care autorii au ajuns la concluzia că toate fostele republici sovietice au avut de suferit în urma devalorizării monedelor naţionale. Printre „campioni” la acest capitol se numără şi leul moldovenesc. Jurnaliştii mai scriu că devalorizarea dramatică a rublei şi căderea economiei ruse se numără printre principalele cauze ale crizelor actuale din fostele republici sovietice. Totodată, Republica Moldova ar demonstra o stabilitate relativ bună. „Republica Moldova are un volum modest de exporturi, şi acest lucru a influenţat devalorizarea leului. Totodată, ei au pierdut piaţa rusă”, spune preşedintele Centrului analitic ucrainean, Alexander Ohrimenko, despre motivele deprecierii leului.

Vitalie Călugăreanu susţine în cadrul unei analize pentru „Deutsche Welle că actualii guvernanţi, beneficiari politici ai evenimentelor din aprilie 2009, au ignorat în totalitate ziua de 7 aprilie 2015, deşi anterior promiteau că vor înălţa în faţa Parlamentului un monument al victimelor torturii. Politicienii pro-europeni care au preluat atunci puterea, ca urmare a debarcării de la putere a comuniştilor în timpul revoltelor stradale urmate de alegeri anticipate, s-au compromis din cauza scandalurilor răsunătoare de corupţie, iar în urma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, au creat o alianţă tacită cu comuniştii pro-ruşi pe care îi contestau în 2009”, aminteşte jurnalistul.

Ion Preaşca, de la portalul MoldStreet”, scrie că în cei 23 de ani de independenţă Republica Moldova a vândut peste hotare arme şi tehnică militară în valoare de 483 de milioane de dolari, ajungând a fi al 33 exportator la nivel global, înaintea României, Iranului sau Ungariei. Autorul face trimitere la datele Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). Potrivit informaţiilor acestei instituţii, în aceeaşi perioadă Moldova a cumpărat armament în valoare de doar 19 milioane de dolari, situându-se pe unul din ultimele locuri în lume la acest capitol. Datele SIPRI relevă că primele livrări au fost efectuate în anul 1992 şi au continuat cu întreruperi de câţiva ani până în anul 2011. În special s-a vândut tehnica militară moştenită de la Uniunea Sovietică”, precizează jurnalistul.

XS
SM
MD
LG