Linkuri accesibilitate

Moartea banală a omului anonim şi senzaţionalul ieftin


În absenţa unui accident, a unui atac sau atentat, moartea banală e scoasă în evidenţă şi transformată în spectacol.

Toţi oamenii sînt muritori. Moartea e un fapt firesc, normal. Şi în mod normal ar trebui să intereseze mass-media doar dacă e provocată de un caz excepţional sau dacă e vorba de un personaj notoriu. E aberant să consemnezi în ştiri, la radio sau la tv, morţile tuturor cetăţenilor anonimi, morţile banale, care nu au de-a face cu accidentele.

Dacă un oarecare moş Ion moare subit din cauza unui infarct într-un sat uitat trebuie să vină televiziunea şi să facă un reportaj despre această moarte? Pesemne că nu trebuie, dacă moartea n-a fost provocată de un accident sau de un alt om. Şi televiziunile nici nu bagă în seamă morţile banale ale cetăţenilor anonimi. Există însă excepţii care frizează bizareria.

Deunăzi un post de televiziune ne-a informat că un om de circa 65 de ani a murit în timp ce mergea pe lîngă Parlament. Omul pesemne a avut un stop cardiac şi a murit cum mor foarte mulţi oameni. Dacă ar fi murit undeva departe, pe o uliţă din Trebujeni, ziariştii n-ar fi făcut nici o ştire, fără doar şi poate. Cum însă evenimentul nefericit a avut loc în faţa Parlamentului, jurnaliştii au considerat că au motiv serios să ne arate tuturor corpul neînsufleţit al cetăţeanului zăcînd pe trotuarul de lîngă Legislativ.

E un soi de senzaţional ieftin acesta. Un eveniment care altminteri n-ar fi provocat nici o reacţie e reflectat într-o ştire. O moarte banală a unui cetăţean anonim e băgată în seamă numai pentru că a avut loc în faţa Parlamentului. În absenţa unui accident, a unui atac sau atentat, moartea banală e scoasă în evidenţă şi transformată în spectacol. Autorul ştirii ca şi cum ne-ar da de înţeles că e oarecum ciudat să mori în faţa Parlamentului.

Eu unul nu înţeleg de ce mi se oferă asemenea ştiri. De ce trebuie să mă intereseze o moarte în faţa Parlamentului mai mult decît o moarte în faţa alimentarei din Cîrnăţei? Mîine s-ar putea să moară un trecător în faţa guvernului. Facem şi din asta o ştire senzaţională?

XS
SM
MD
LG