Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seraă: „Gazeta Basarabiei”


Invitatul serii este Dorin Duşciac, editorialist

„Abilitarea femeilor este esenţială pentru asigurarea democraţiei în Republica Moldova – este titlul articolului de pe prima pagina a ediţiei din luna aprilie a anului curent a Gazetei Basarabiei. Forumul public „Parteneriat Pentru o Moldovă Incluzivă şi Prosperă: Femeile Contează!”a reunit săptămâna trecută la Chişinău în jur de 150 femei lidere, inclusiv femei migrante, cu liderii partidelor politice şi membri ai Parlamentului Republicii Moldova, pentru a pune în discuţie priorităţile de dezvoltare curente şi cele de viitor. Reprezentanţii partidelor politice parlamentare, la rândul lor, s-au angajat să includă problemele discutate în platformele şi agendele politice proprii.

Cititorii vor găsi un articol semnat de Ecaterina Deleu, doctorand la Universitatea Academiei de Științe a Moldovei, care abordează problema migrației cetățenilor Republicii Moldova în Italia, din perspectiva generației secunde de migranți. Articolul expune cîteva teze cu privire la generația minorilor care au migrat în ultimii ani împreună cu părinții lor, sau despre copiii migranților stabiliți în ultimele două decenii în țara de reședință - așa-numiții „migranți involuntari”. Astăzi în Italia numărul acestora este de aproximativ 25 de mii. „Fenomenul generaţiilor secunde reprezintă o nouă dimensiune în cadrul problematicilor legate de migraţia cetăţenilor din Republica Moldova” – concluzionează autoarea studiului.

Aflăm că în perioada 23-30 martie 2015 un grup de elevi și profesori ai Liceului "Prometeu" din Chișinău au participat la Conferința Internațională a Elevilor în cadrul programului "Atelierele de Radioprotecție", care a avut loc la Centrul de Studii Nucleare din Cadarache, în Sudul Franței. Delegația din Republica Moldova a avut o prestație remarcabilă, înalt apreciată de către organizatori și de colegii lor, liceeni din Franța, Germania, Belarus, Maroc, Ucraina, Japonia, și alte tari. „Participarea în acest program va stimula la elevii din țara noastră vocația pentru studii în domeniul fizicii, inclusiv al fizicii nucleare. Noi avem nevoie de o generație nouă de tineri cercetători", a remarcat Dorin Dușciac, coordonator al activităților programului în Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG