Linkuri accesibilitate

Traian Băsescu: este bine ca Moldova să aibă şi scenariul unirii cu România...


....o unire de nevoie, pentru a nu reveni într-un sistem controlat de Moscova.

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu a afirmat că ar fi prematur ca R. Moldova să depună cere de aderare la Uniunea Europeană acum, pentru că această cerere ar fi refuzată. Vorbind la o conferință de presă la Chișinău, unde s-a aflat într-o vizită privată de două zile, Băsescu a spus că R. Moldova are foarte mult de muncit ca să ajungă la standardele necesare integrării europene.

„(...) Având în vedere situaţia din regiune, R. Moldova trebuie să aibă alternative”, a mai spus fostul președinte al României. El adăugat că lecţia Ucrainei, cu reacţia dură a Moscovei în momentul în care a încercat să se îndrepte spre Uniunea Europeană şi NATO, este o lecţie de care trebuie să se ţină cont, pentru că Moscova nu va accepta ca state precum Ucraina sau Moldova să se integreze în sistemele de securitate NATO şi nu va accepta cu uşurinţă integrarea în sistemele economice ale UE.

Din cauza asta, crede Băsescu, este bine ca Moldova să aibă şi scenariul unirii cu România, a unirii de nevoie, pentru a nu reveni într-un sistem controlat de Moscova, relatează agenția IPN.

Întrebat despre importanţa voinţei politice în aplicarea reformelor şi lupta împotriva corupţiei, Traian Băsescu a spus că voinţa politică contează enorm, ea accelerează sau încetinește procesele. România a avut nevoie de 14 ani pentru a intra în UE după semnarea Acordului de Liber Schimb pentru că au fost fluctuaţii în abordarea politică.

Pregătirea începerii negocierilor de intrare în Uniunea Europeană este o chestiune de reformare a instituţiilor, iar prima responsabilitate o au politicienii, a mai declarat fostul președinte român la Chișinău.

Vom reveni cu detalii.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

Previous Next

XS
SM
MD
LG