Linkuri accesibilitate

Mevlüt Çavuşoğlu: „Relaţiile economice între Turcia şi Moldova sunt bune, dar există potenţial pentru a le majora”


Mevlüt Çavuşoğlu primit de președintele Timofti la Chișinău
Mevlüt Çavuşoğlu primit de președintele Timofti la Chișinău

Turcia este al șaselea partener comercial al Moldovei, cu schimburi anuale de aproape jumătate de miliard de lei.

Ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Çavuşoğlu, s-a aflat astăzi într-o vizită oficială în Republica Moldova. Oficialul turc a avut întrevederi cu preşedintele Nicolae Timofti, premierul Chiril Gaburici şi cu ministra de externe Natalia Gherman. El a declarat că autorităţile de la Ankara susţin integritatea si suveranitatea Moldovei. In această după-amiază, șeful diplomației Ankarei a vizitat şi Autonomia găgăuză, care are legături culturale şi lingvistice cu Turcia.

La întâlnirile cu oficialităţile moldovene ministrul de externe turc a spus că Ankara susţine integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova şi speră în reuşita soluţionării conflictului transnistrean pe calea dialogului diplomatic. Oficialul a reiterat că Turcia susţine pe deplin parcursul european al Republicii Moldova, parcurs asupra căruia va insista şi la întrevederile programate la Comrat.

Demnitarul turc a anunţat că în scurt timp legislativul de la Ankara va ratifica Acordul de liber schimb moldo-turc, semnat în septembrie anul trecut, acord care va dinamiza relaţiile economice bilaterale:

„Relaţiile economice între Turcia şi Moldova sunt bune, dar există potenţial de a le majora. Noi planificăm să atingem cota de până la un miliard anual a schimbului comercial cu Moldova.”

Potrivit statisticilor oficiale, Turcia este al șaselea partener comercial al Moldovei, cu schimburi anuale de aproape jumătate de miliard de lei. Turcia se situează pe locul trei după numărul de investiţii făcute în întreprinderi. Peste 1000 de întreprinderi din Moldova au capital turcesc, potrivit datelor Camerei Înregistrării de Stat. Şi la capitolul investiţii sociale Turcia se află printre lideri. Începând de anul trecut cetăţenii moldoveni pot călători fără vize în Turcia.

Demnitarul turc a mai anunţat că Republica Moldova ar urma să fie vizitată şi de preşedintele Turciei, iar în cadrul vizitei programată pentru acest an va fi semnat un document privind Parteneriatul strategic bilateral.

Un comunicat al preşedinţiei anunţă că oficialul turc a discutat cu şeful statului Nicolae Timofti, între altele, despre chestiuni legate de securitatea energetică a Moldovei, dar şi despre evoluţiile din zona Mării Negre.

Vizita ministrului de externe turc la Chişinău a avut loc la o zi după ce preşedintele Turciei, considerat unul din cei mai controversaţi lideri internaţionali din ultimii ani, s-a aflat la Bucureşti. La conferinţa de presă comună preşedintele român şi liderul de la Ankara au evitat să vorbească despre contextul dificil la Marea Neagră, nu a fost spus nici un cuvânt despre Crimeea, o problemă comună aflată în apropierea graniţelor României şi Turciei, aşa cum a relatat corespondenta Europei Libere de la Bucureşti.

Ion Tăbârță
Ion Tăbârță

Analistul politic de la Chişinău, Ion Tăbârţă, crede că vizita celor doi oficiali turci în Republica Moldova şi în România nu ar fi întâmplătoare şi ar avea tangenţe cu situaţia dificilă la Marea Neagră:

„Nu cred că aceste vizite au un caracter întâmplător. Cred că este o legătură logică care ţine de securitatea în spaţiul Mării Negre. Ştim care este situaţia actuală. Acest spaţiu este acum punctul fierbinte al Europei. Turcia tot timpul a avut un rol regional foarte important. Ne aducem aminte că în Evul Mediu Marea Neagră practic a fost un lac turcesc. Acum este o altă situaţie, dar oricum Turcia are un rol foarte important. Turcia controlează practic tot litoralul sudic al Mării Negre. Turcia este interesată în stabilitate. Turcia a participat şi în trecut în fel de fel de ecuaţii geopolitice pentru a spori securitatea la Marea Neagră.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG