Linkuri accesibilitate

Nici Iranul, nici SUA şi aliaţii nu doresc să cedeze primii


Secretarul de stat american John Kerry la fereastra camerei sale din hotelul Beau-Rivage Palace, în pauza intervenită în negocieri, Lausanne, Elveţia, 1 aprilie 2015
Secretarul de stat american John Kerry la fereastra camerei sale din hotelul Beau-Rivage Palace, în pauza intervenită în negocieri, Lausanne, Elveţia, 1 aprilie 2015

Convorbirile cu Iranul privind programul nuclear nu au eşuat încă, dar părţile au început să caute un vinovat, pentru cazul în care eșuează…

Convorbirile cu Iranul cu privire la programul nuclear nu au esuat inca, dar partile au început sa caute un vinovat, pentru cazul in care esueaza. Care sint argumentele? e intrebarea pusa corespondentului Europei Libere la Washington, Valeriu Sela.

Termenul initial, marti a expirat, la fel si cel de miercuri si negocierile vor continua si azi. Nici Iranul si nici Statele Unite si aliatii nu doresc sa cedeze primii, dar nici sa renunte primii.

Purtatorul de cuvint al Departamentului de Stat a anuntat pe Tweeter ca secretarul de stat John Kerry va ramine la Geneva pina azi dimineata, aparent dind Teheranului o ultima sansa. „Ceea ce este clar este ca acum si pe durata convorbirilor care dureaza de-acum de un an, Iranul a avut multiple ocazii sa isi ia angajamentele pe care comunitatea internationala le asteapta”, a spus Josh Earnest. El a continuat: „Daca convorbirile nu vor ajunge la un acord este de la sine inteles ca comunitatea internationala va considera Iranul raspunzator”.

Dar ministrul iranian de externe, Javad Zarif vede lucrurile diferit. „Avem in fata noastra sase tari care au pozitii diferite si interese, unele fata de celelalte si fata de Iran, diferite”, a declarat el unei agentii de presa adaugind: „Un acord chiar si intre tarile cu care negociem este dificil de realizat, dar ceea ce este important este ca ei inteleg ca Iranul si reprezentantii sai nu vor ceda in fata unor solicitari care nu sint rezonabile. Au o ocazie deosebita sa-si corecteze comportamentul fata de poporul iranian, dar numai daca isi dau seama de valoarea acestei ocazii”.

„Partile se vor invinui reciproc”, a spus Gary Samore, expert care a lucrat cu administratia Obama. „Dar, in realitate, – spune el, – nici una dintre parti nu e vinovata. Impasul reflecta diferentele adinci intre interesele nationale. Iranul vrea anularea rezolutiilor ONU, ca punct de pornire pentru a nu mai fi tinta presiunilor internationale. Noi ne dorim sa mentinem rezolutiile pentru a ne asigura ca Iranul continua sa fie sub presiune”. Administratia Obama crede ca daca apare vinovata pentru esecul convorbirilor atunci va fi greu de mentinut coalitia internationala care sustine sanctiunile. Expertul crede insa ca Iranul a avut suficient timp la dispozitie si ca acum risca ca Statele Unite si aliatii lor sa se retraga.

XS
SM
MD
LG