Linkuri accesibilitate

Sergiu Sîrbu: „Suntem gata să excludem amendamentele la Codul Audiovizualului care au stârnit prea multe dezbateri”


Deputatul PD, unul din autorii amendamentelor restrictive, într-un interviu în exclusivitate la Europa Liberă.

O nouă tentativă de intimidare a presei sub drapelul unor bune intenţii şi al luptei cu propaganda din afara ţării? O întrebare foarte frecventă acum în legătură cu proiectul unor amendamente menite să anuleze importul de propagandă, dar şi - în acelaşi timp – să descurajeze prin restricţii şi reglementări mai dure libertatea presei şi libertatea de exprimare… Vom discuta astăzi despre intenții declarate şi efecte cu unul dintre autorii proiectului de lege, deputatul PDM Sergiu Sîrbu.

Europa Liberă: Aşadar, un proiect de legea cu amendamente la Codul audiovizualului în cea mai mare parte menite să facă imposibilă transmisia şi retransmisia posturilor de radio şi TV străine cu programe sau emisiuni informative, informativ-analitice și politice „care nu sunt produse în statele membre ale Uniunii Europene precum şi în statele care au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră”. De fapt, se doreşte aplicarea unui mecanism care să restricţioneze propaganda răspândită prin retransmisiunea televiziunilor ruse… De ce tocmai acum, după lungi efecte ale propagandei asupra populaţiei? Anterior nu exista argumentul cu Convenţia europeană respectivă?

Sergiu Sîrbu
Sergiu Sîrbu

Sergiu Sîrbu: „Într-adevăr, cu siguranţă exista acest pericol de propagandă şi până acum, doar că e un subiect mult prea sensibil şi din reacţiile din ziua de ieri am observat cât de dureros este primit acest subiect în unele cercuri. Am aşteptat astfel de reacţii, dar deja nu mai avem cum să evităm subiectul. Am venit acum cu aceste modificări deoarece ultimul an probabil a fost cel mai sugestiv în acest sens şi tot ce înseamnă propagandă a degenerat şi chiar deja nu mai poate fi tolerat. Vedem situaţia geopolitică din regiune. Vedem şi campania din anul trecut, campania din acest an. Este deja strict necesar să venim cu astfel de amendamente. Nu am venit mai degrabă pentru că parlamentul nu a fost funcţional o bună perioadă de timp, reieşind din toate evenimentele. Sigur că este târziu, dar mai bine acum decât niciodată.”

Europa Liberă: Eu aş zice totuşi că reacţiile cele mai grave au fost stârnite de alte prevederi ale aceluiaşi proiect. De ce s-a considerat necesar să se pună în aceeaşi oală amendamentele privind transmisiunile şi retransmisiunile în funcţie de ratificarea convenţiei, dar şi cele prin care se impun mai multe restricţii mass media? Anume aceste din urmă restricţii au fost comentate foarte nervos de toată lumea…

Sergiu Sîrbu: „Bună întrebare. Faptul că am introdus mai multe modificări în Codul Audiovizualului e o chestiune de oportunitate, dar cu siguranţă Codul Audiovizualului adoptat în 2006 a fost depăşit la unele capitole şi era necesar de a interveni pentru a face clarificări, deoarece nu putem interveni prea des la Codul Audiovizualului.”

Europa Liberă: Înţelegem, dar nu cumva, dle Sîrbu, sub pretextul, iată, a protejării populaţiei de molima propagandei, se bagă, cum spune multă lume, pe uşa din spate restricţii care n-au nici în clin, nici în mânecă cu libertatea cuvântului, cu libertatea presei, sau cel puţin înrăutăţesc, din punctul de vedere al observatorilor bine informaţi în acest domeniu, climatul mediului în care activează presa?

Sergiu Sîrbu: „Nu sunt de acord. Vreau să vă spun că atunci când Republica Moldova a ratificat Convenţia europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră, ea şi-a asumat anumite angajamente care până astăzi nu toate au fost implementate în legislaţia naţională. Mai mult ca atât, aceste prevederi considerate de restricţionare de fapt au fost preluate aproape textual din legislaţia României a audiovizualului, care, sincer să vă spun, la unele aspecte este mult mai dură.”

Europa Liberă: Sigur că au fost preluate din reglementările privind audiovizualul din România, reglementări care însă au fost dur criticate de cei preocupaţi de libertatea presei. De ce neapărat trebuie preluate acele prevederi din legislaţia României care tocmai plasează România mai aproape de Republica Moldova în toate clasamentele privind libertatea de exprimare?

Sergiu Sîrbu: „Suntem de acord că sunt criticate în special de breasla jurnalistică, dar nu suntem de acord că am exagerat. Vreau să dau citire mai multor prevederi şi practici din jurisprudenţa CEDO. Or, potrivit Convenţiei europene, libertatea de exprimare nu este un drept absolut şi într-o societate democratică libertatea unei persoane se termină acolo unde începe libertatea altei persoane. Şi potrivit articolului 55 din Constituţie, este de datoria oricărei persoane să-şi exercite drepturile şi libertăţile constituţionale cu bună credinţă, fără să încalce drepturile altora. Şi mai avem prevederi a jurisprudenţei CEDO care prevede anumite restricţii ale aceleiaşi libertăţi de exprimare. Şi noi trebuie să găsim un echilibru între această libertate de exprimare şi dreptul la protecţia onoarei şi demnităţii persoanei. Or, cu părere de rău, uneori se consideră că libertatea de exprimare este un drept absolut, iar unele precedente din audiovizualul din republica Moldova au demonstrat că un simplu reportaj, o singură viziune poate să distrugă viaţa unui om.

Dar, vreau să vă spun că eu, în numele autorilor, sunt de acord că poate e prea devreme să punem totul într-o singură oală, poate ar fi corect şi mai bine să ne mai consultăm, să dezbatem public, împreună cu societatea civilă. De aceea vreau să vă declar în exclusivitate că suntem gata să excludem din proiect toate acele prevederi care au stârnit prea multe dezbateri şi pot pune în umbră ideea de bază a proiectului. Deci, tot ce ţine de reglementarea activităţii moderatorilor de emisiuni etc. Vă spun că suntem gata să excludem din acest proiect pentru a dezbate suplimentar, a ne consulta şi a echilibra acest proiect.”

Europa Liberă: Este opinia doar a Dvs., sau deja e convenită cu ceilalţi autori ai proiectului?

Sergiu Sîrbu: „Este o opinie comună. De fapt, am lucrat în mare parte eu la acest proiect şi sigur că autorii nu vor avea nici o obiecţie în acest sens. În plus, am avut consultări între noi şi autorii nu sunt împotrivă să excludem momentele care au trezit nemulţumiri, ca să rămânem cu cele strict necesare acum, urgent.”

Europa Liberă: Dar cine este, punctual, autorul amendamentelor restrictive?

Sergiu Sîrbu: „Sunt 6 deputaţi PDM, 5 deputaţi PLDM şi pot să dau citire listei: deci este vorba de la noi, în afară de mine, de membrii comisiei cultură Dumitru Diacov şi Constantin Ţuţu, membrii comisiei juridice Raisa Apolschi, Marcel Răducanu; de la PLDM este Valeriu Streţleţ, George Mocanu, Ştefan Creangă şi alţii…”

Europa Liberă: Există, dle Sîrbu, mai multe întrebări în legătură cu celelalte amendamente propuse decât cele legate de retransmisiunile din exterior, dar vă mulţumim pentru precizarea pe care aţi făcut-o şi cu acest prilej probabil vom amâna şi noi aceste întrebări pentru a le pune punctual la o nouă tentativă de a reintroduce prevederile respective în proiect. Dar Dvs. sunteţi jurist şi cunoaşteţi bine acest domeniu. În general cum apreciaţi excesul de reglementare a mass media, reglementare care inevitabil are ca efect … inhibarea presei, autocenzura, dacă nu chiar pedepsirea mass media ?

Sergiu Sîrbu: „Este un aspect regretabil că suntem puşi în situaţia atât de mult să reglementăm, dar cu părere de rău reiese din „buna credinţă” a societăţii noastre, poate chiar cultura şi mentalitatea noastră. Deoarece Codul Audiovizualului actual, dacă ar fi fost respectat aşa cum este, nu ar fi necesar să intervenim. Dar nu se respectă.”

Europa Liberă: Totuşi, problema cea mare pe care o remarcă rapoartele internaţionale, toţi cei care se uită cu ochi de specialist la tot ce se întâmplă pe piaţa mediatică moldovenească este nu asta, ci transparenţa proprietăţii mass media. De aceea şi pare curios că se insistă prioritar pe aceste prevederi de protejare a imaginii şi demnităţii politicienilor în primul rând, şi nu pe transparenţa proprietăţii mass media?

Sergiu Sîrbu: „Problema transparenţei proprietăţii mass media deja a fost rezolvată. Legea a fost adoptată şi în termen de până la 6 luni urmează a fi executată şi vor urma sancţiunile dure…”

Europa Liberă: Dar e o lege despre care tocmai Dvs. ziceaţi că nu-i va scoate la modul efectiv la iveală pe proprietarii adevăraţi…

Sergiu Sîrbu: „Nu. Legea care a fost adoptată acum trei săptămâni în Parlament îi va scoate până la ultima persoană fizică beneficiară. Aici eu dau asigurări că această lege va fi executată şi implementată. Cu părere de rău poate din nou prea târziu, din cauza disfuncţionalităţii parlamentului, dar această lege este adoptată. Este o restanţă pe care noi am trecut-o. deja rămâne să venim cu lupta contra propagandei.”

XS
SM
MD
LG