Linkuri accesibilitate

Scepticism față de reforma teritorial-administrativă intenţionată de liberal-democraţi (Ziarul Național)


Analogii între situația din Ucraina și Moldova (P. Bogatu/Politicon.md).

Presa continuă să comenteze, cu ajutorul analiştilor, Raportul de Progres al Republicii Moldova în cadrul Politicii Europene de Vecinătate în anul 2014. IPN îl citează în acest sens pe analistul politic Igor Boţan care spune că raportul cuprinde semnale foarte clare pentru autorităţi, dar şi o dezamăgire în privinţa a ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. „Domnul Pirkka Tapiola a fost nevoit să amintească şi despre ceea ce noi numim aici jaful secolului şi el se miră cum dintr-o ţară atât de mică se poate fura atât de mult.” O decepţie absolută, atât din partea cetăţenilor, cât şi din partea structurilor europene şi acum totul depinde de cetăţenii Republicii Moldova, continuă analistul. Dacă cetăţenii Republicii Moldova cred că europenii vin să ne rezolve problemele, se înşeală amarnic, mai observă el Igor Boţan.

Ion Preaşca de la portalul „Mold-Street.com” prezintă detalii despre afacerile lui Sergiu Lucinschi, fiul fostului preşedinte al Republicii Moldova, reţinut luni, 30 martie, de oamenii legii din România pentru acte de corupţie pe care le-ar fi comis. În anii 1990-2000 el a deţinut mai multe afaceri în domeniul comerţului şi construcţiilor din Rusia, inclusiv un celebru club de noapte din Moscova. În anul 2011 s-a mutat în România unde a preluat gestiunea companiei Genesis International. În Moldova compania Genesis International a devenit cunoscută printr-o serie de contracte de reabilitare a drumurilor naţionale, dar şi a 10 străzi din municipiul Chişinău, în baza unui credit acordat de o companie străină, precizează Ion Preaşca. Jurnalistul mai scrie că în 2012 compania Genesis International a intrat în insolvenţă, dar a pregătit un amplu plan de restructurare în care drept argument erau aduse subcontracte de lucrări la drumurile din Moldova, încheiate cu firmele Strabag din Austria şi Toto&Taddei SPA din Italia.

Petru Bogatu scrie, între altele, într-o analiză publicată pe portalul „Politicon” despre promisiunea lui Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, de a nu-i lăsa pe oligarhi să domine statul. Potrivit lui Petro Poroşenko, ţara are nevoie de o „dezoligarhizare”. Autorul notează că situaţia Republicii Moldova este asemănătoare cu cea din ţara vecină. „Sintagmele „oligarh” şi „oligarhie” ne stau de ceva vreme ca o scamă pe creier. Mulţi le rostesc fără să realizeze uneori sensul lor adevărat. Or, oligarhia e forma extremă a corupţiei la nivel înalt. Într-un atare sistem deciziile sunt luate nu de aleşii poporului, ci de nişte grupuri de interese, tupilate îndărătul guvernului sau parlamentului. Cu alte cuvinte, puterea politică reală este uzurpată de nişte elemente obscure care nu au cum fi supuse controlului public.

Situaţia de la Chişinău s-ar putea să fie chiar mai proastă decât cea de la Kiev, constată în continuare Petru Bogatu. Editorialistul este de părere că în Republica Moldova lucrurile se complică din cauza faptului că „liderii partidelor de guvernământ nu deţin, după cum ar fi normal, şi cele mai înalte funcţii în stat, ceea ce creează premise pentru constituirea celui de-al doilea centru informal al puterii. În aceste împrejurări, la vârf se creează o periculoasă stare de dualitate, de oligarhizare a regimului politic.

Victor Ciobanu îşi exprimă într-un editorial publicat de „Ziarul Naţional” scepticismul că reforma teritorial-administrativă intenţionată de liberal-democraţi până la alegerile locale va fi rezultativă. Sportul nostru naţional e să ne batem pentru cum se va numi ceva. Nu cum să funcţioneze bine. Deci, toată discuţia se va canaliza pe dimensiunea judeţe sau raioane. Chiar dacă vor fi operate modificări legislative, acestea vor fi doar cosmetice. În ţara semireformelor, politicienii nu sunt preocupaţi de cum trebuie să funcţioneze un stat normal, ci de cum vor arăta ei la tv, scrie Victor Ciobanu.

Jurnaliştii portalului „Agora” îl citează pe Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, care, în cadrul unui discurs ţinut la Bruxelles, a declarat că NATO şi Uniunea Europeană trebuie să ajute Ucraina, Republica Moldova şi Georgia să reziste la presiunile din partea Rusiei, dar şi la ameninţările războiului hibrid. „Ţările precum Ucraina, Republica Moldova, Georgia sunt partenere NATO. Ele au ales să avanseze pe calea spre Europa, să împărtăşească valorile noastre. Noi trebuie să colaborăm cu ele. Toate trei se confruntă cu presiuni din partea Rusiei. Noi trebuie să-i sprijinim şi să le consolidăm capacitatea de a rezista la intimidările venite din partea Rusiei. În această situaţie ne-am stabilit obiectivele ce urmează a fi realizate de UE şi NATO”, a declarat Jens Stoltenberg.

Reporterii portalului „Deschide” fac trimitere la surse potrivit cărora un avion plin cu bani a aterizat marţi, 31 martie, pe Aeroportul Internaţional Chişinău. Aeronava de tip IL-76 ar fi adus în Republica Moldova o încărcătură de peste 40 de tone de bani (lei moldoveneşti) din Franţa, acolo unde sunt tipăriţi leii moldoveneşti. Ulterior, jurnaliştii au prezentat imagini cu două TIR-uri, escortate de o patrulă mobilă a Inspectoratului Naţional de Patrulare, care ar fi transportat banii la sediul Băncii Naţionale a Moldovei.

Jurnaliştii săptămânalului „Economist” notează că moldovenii îndrăznesc tot mai rar să deschidă afaceri şi dacă totuşi o fac, se orientează spre consum şi nu spre producţie. Autorii fac trimitere la datele oferite lunar de Biroul Naţional de Statistică.

XS
SM
MD
LG