Linkuri accesibilitate

O altă „Transnistrie”


Oamenii din Coşniţa, Pîrîta, Doroţcaia, Cocieri şi Malovata vorbesc despre un soi de înstrăinare şi izolare pe care le simt ani de zile.

Mărturisesc cu jenă că am fost deunăzi prima dată în Coşniţa, stimaţi ascultători. Acolo am avut ocazia să ascult reflecţiile mai multor cetăţeni din satele de pe malul stîng al Nistrului, care se află sub jurisdicţia Chişinăului. E vorba de oameni cărora războiul din 1992 le-a intrat în ogrăzi, nu ca mine, care l-am văzut la televizor.

Reflecţiile oamenilor aceia nu debordau de optimism. Ei au recunoscut că trăiesc ani de zile cu sentimentul că pacea fragilă din zonă poate fi spulberată. Poate că exagerează, dar parcă poţi să-i reproşezi ceva unui om păţit? Oamenii aceia spuneau că autorităţile de la Chişinău nu le acordă atenţia cuvenită. Cică exista, pe vremea guvernanţilor comunişti, o comisie care soluţiona rapid problemele din zonă, comisie care însă a dispărut după înscăunarea conducătorilor mai liberali. Oamenii din Coşniţa, Pîrîta, Doroţcaia, Cocieri şi Malovata vorbeau despre un soi de înstrăinare şi izolare pe care le simt ani de zile.

Am auzit şi o părere insolită, aceea că guvernanţii de la Chişinău discută mereu cu autorităţile separatiste de la Tiraspol fără să ia în considerare interesele imediate ale „Transnistriei moldoveneşti”, discută cu Tiraspolul de parcă nu ar exista aceste sate transnistrene care nu aparţin Tiraspolului.

Fireşte, aceste reflecţii amestecate cu supărări şi nemulţumiri conţin şi o anumită doză de subiectivitate. Dar e limpede că viaţa de zi cu zi a oamenilor din acele sate e diferită niţel de existenţa unor chişinăuieni. Cînd trebuie să treci Nistrul într-un loc în care nu există un pod sau să te întîlneşti mereu cu vameşi transnistreni, viaţa ta e mai complicată.

Această altă „Transnistrie” nu e mai puţin importantă pentru Chişinău decît regiunea transnistreană controlată de Tiraspol. Asta mi se pare de domeniul evidenţei. Înseşi negocierile cu Tiraspolul s-ar modifica dacă această altă „Transnistrie” ar înceta să mai existe. Înţeleg asta conducătorii de la Chişinău? Eu unul nu ştiu.

XS
SM
MD
LG