Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


Invitata serii este Sorina David de la platforma „e-sanatate.md”.

„Medicii nu vor beneficia de majorare de salariu în 2015, iar polița medicală se va scumpi cu 800 de lei. Acestea sunt prevederile proiectului Legii Fondurilor Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală. Autoritățile din sănătate propun ca polița în sumă fixă să coste 4860 de lei, iar contribuția procentuală să crească de la 8 la 9 procente, dintre care 4, 5 pentru angajat și 4,5 pentru angajator. Astfel, se preconizează o acumulare suplimentară de peste 400 de milioane de lei. Documentul urmează să fie discutat la Guvern și apoi votat în Parlament.

Doctorii de la Spitalul Clinic Republican au efectuat cu succes primul transplant de ficat din acest an. Totuși, medicii se tem că din lipsă de bani, numărul operațiilor de transplant efectuate va fi mai mic, chiar și decât anul trecut. În 2013 au fost realizate zece transplanturi, pe când pentru 2015 erau planificate 15. CNAM rambursează 1 milion de lei pentru o operație, iar în lista de așteptare sunt 70 de persoane. Printre aceștia sunt și bolnavi care își așteaptă rândul încă din 2013.

Majoritatea moldovenilor nu folosesc polița medicală atunci când merg la doctor pentru o consultație de profilaxie sau pe motiv de boală. Asta deși, anual, plătesc pentru documentul care ar trebui să-i scutească de plata serviciilor medicale cuprinse în programul unic 4.056 de lei, iar în acest an urmează să achite 4.860 de lei. Deși majoritatea moldovenilor au poliță de asigurare medicală cei mai mulți dintre ei scot bani în plus din buzunar pentru a achita, neformal, serviciile medicale de care beneficiază. Sunt datele sondajului efectuat de Magenta Consulting la începutul lunii martie, potrivit căruia doar 42% dintre moldoveni se folosesc de polița medicală la fiecare consult. În rest, fie o folosesc foarte rar, fie deloc.

Deși sistemul de sănătate a evoluat semnificativ în ultimii ani, în Republica Moldova numărul copiilor decedați este în continuă creștere. Principalele cauze care curmă viața micuților au rămas aproape aceleași ca și anul trecut. Astfel, cei mai mulți copii decedează din cauza afecțiunile din perioada perinatală și a malformațiilor congenitale, dar și din cauza patologiilor, considerate de foarte mulți simple, care nu au urmări grave. Este vorba despre maladiile aparatului respirator, care anul trecut au provocat mai multe victime în rândul copiilor decât anul precedent, dar și de bolile infecțioase și parazitare. Potrivit datelor oficiale, anul trecut în Moldova au decedat 372 de micuți cu vârsta de până la un an. În 2013 numărul acestora era mai mic cu aproximativ 20 de copii.”

XS
SM
MD
LG