Linkuri accesibilitate

Igor Boţan: „Evoluţiile recente demonstrează cu prisosinţă că cei trei Vlazi formează o coaliţie foarte bine închegată”


Igor Boţan
Igor Boţan

Directorul executiv ADEPT, în dialog cu Vasile Botnaru despre stabilitatea coaliţiei minoritare sprijinită de comunişti.

În ciuda unor recente declaraţii ale liderului comuniştilor, stabilitatea guvernului Chiril Gaburici pare să fie asigurată, după cum crede analistul politic Igor Boţan cu care a stat de vorbă Vasile Botnaru.

Europa Liberă: Din recentele apariţii ale lui Vladimir Voronin, putem oare deduce că Partidul Comuniştilor înaintează nota de plată pentru serviciul pe care l-a făcut guvernării, votând cabinetul Gaburici?

Igor Boţan: „Evoluţiile recente demonstrează cu prisosinţă că cei trei Vlazi formează o coaliţie foarte bine închegată. Și putem spune că nu există temei pentru a crede că această coaliţie poate fi uşor fisurată, dimpotrivă – presiunea asupra Republicii Moldova, din toate părţile. Sigur că Vladimir Voronin încearcă să manevreze, dar nimeni nu ia în serios aceste manevre şi declaraţii, care pot fi comparate cu furtuni într-un pahar cu apă, nimic mai mult.”

Europa Liberă: Dar Vladimir Voronin afirmă că nu este în componenţa coaliţiei. Dimpotrivă, se stropşeşte la ceilalţi doi Vlazi, cum le spuneţi dumneavoastră. Mai nou, a prezentat o listă de miniştri de sacrificiu.

Igor Boţan: „Vreau să-l citez pe unul dintre liderii formali ai acestei coaliţii minoritare, Marian Lupu, care cu un zâmbet ironic a dat un răspuns exact la întrebarea dumneavoastră, spunând că Vladimir Voronin poate spune în public multe, dar de fapt Vladimir Voronin se teme ca dracuʾ de tămâie de alegeri anticipate. De aceea, în mod premeditat, nu va încerca să fisureze corabia comună pe care se găsesc cei trei Vlazi. Fiindcă dacă ar proceda aşa, ar transforma-o într-o epavă. Vladimir Voronin la această etapă încearcă să salveze aparenţele.”

Europa Liberă: Cineva totuşi întreabă dacă nu cumva nu este vocea personală a lui Voronin? Dacă nu cumva această alianţă informală vrea să asaneze componenţa cabinetului sau să-şi rezerve dreptul să intervină cu măsuri de asanare, aşa cum le vede această alianţă? Faptul că Vladimir Voronin este de acord cu ideea interzicerii difuzării canalelor ruseşti de televiziune tot mi se pare simptomatică.

Igor Boţan: „Vladimir Voronin vorbeşte doar atunci când îi convine. Vladimir Voronin a fost unul dintre cei care a avut de suferit cel mai mult de pe urma intervenţiei canalelor ruseşti. De aceea putem lesne înţelege de ce se revoltă împotriva lor. Fără intervenţia canalelor ruseşti, Vladimir Voronin nu ar fi pierdut mai mult de jumătate din propriul electorat, nu ar fi pierdut pentru totdeauna Găgăuzia, care a fost un rampart pentru Partidul Comuniştilor. De aceea se revoltă. Acum sunt de acord cu dumneavoastră că această coaliţie informală va trebui să manevreze, fiindcă la un anumit moment va trebui să lase aburii să iasă din cazan. Şi această evacuare a aburului din cazan s-ar putea face prin simple moţiuni de cenzură împotriva unor miniştri, numai nu împotriva celor care sunt figuri simptomatice, ca să spunem aşa. Vor fi jertfite anumite figuri, dar nu cred că va fi jertfită Maia Sandu, ultima speranţă a Partidului Liberal Democrat.”

Europa Liberă: Cum vi s-a părut atitudinea lui Vladimir Voronin faţă de dosarul BEM? Este dânsul suficient de intransigent cu făptaşii?

Igor Boţan: „Evident că nu este intransigent. Mai mult decât atât, faptul că foştii inamici sunt împreună se datorează şi situaţiei din sistemul bancar. Nu trebuie să uităm că sistemul bancar, designul lui, aşa cum îl avem astăzi, a fost modelat de către Vladimir Voronin şi sfătuitorii lui încă din 2005. Ei au fost cei care au permis ca în Republica Moldova să fie admisă obscuritatea acţionariatului, oricine să poată deschide conturi, orice fel de aventurieri internaţionali ş.a.m.d.”

Europa Liberă: Prin urmare, îndemnul lui Vladimir Voronin: nu vă băgaţi nasul unde nu vă fierbe oala, este logic?

Igor Boţan: „Absolut este logic. Mai mult decât atât, trebuie să înţelegem că şedinţa secretă a Parlamentului a avut loc de maniera despre care ştim, tocmai pentru ca nimeni dintre telespectatori să nu vadă cât de uniţi sunt ei şi cât de mult îi uneşte pe ei această crimă împotriva Republicii Moldova. Când spun „crimă”, vreau să fie foarte clar pentru radioascultători – Marian Lupu şi domnul Streleţ, unul dintre liderii Partidului Democrat şi altul din Partidul Liberal Democrat, recunosc că a avut loc un furt de mari proporţii.”

Europa Liberă: Noua eminenţă cenuşie, aşa cum este supranumit acum domnul Reidman, a sugerat că toată cercetarea se va nărui şi buturuga mică va răsturna orice concluzii. Dânsul, ca printre altele, a spus: „Nu există prejudicii dovedite pe cale legală”. Prin urmare, în lipsă de prejudicii, de ce ar trebui să fie condamnaţi făptaşii? Este exact ca în Codul de Procedură Penală: nu există cadavru, nu poate fi condamnat criminalul.

Igor Boţan: „Bine, este o versiune. Numai că noi nu ştim ce s-a întâmplat la 28 martie: cele 10 sau 13 miliarde de lei au devenit datorie de stat sau nu? Dacă au devenit datorie de stat, în ce mod s-a întâmplat acest lucru?”

Europa Liberă: Dar nu reclamă nimeni prejudiciul, niciun deţinător de acţiuni, niciun cetăţean care nu a putut să retragă banii. Statul, dacă de bună voie şi-a asumat această datorie, nu este neapărat prejudiciat.

Igor Boţan: „Bine. Atunci trebuie să reclame Centrul Anticorupţie, Procuratura Generală. Dacă ei nu fac acest lucru, atunci cetăţenii, fiecare în parte, vor trebui să reclame acest prejudiciu. Iar în timpul campaniei electorale viitoare, eventuale, nu trebuie să rămână absolut nimic din această guvernare coruptă pe care o avem şi pe care o invocă toţi ambasadorii care reprezintă statele partenere ale Republicii Moldova.”

Europa Liberă: Deci, guvernarea trebuie să scape de balast, cum aţi spus mai devreme, dacă nu vrea să fie sancţionată in corpore?

Igor Boţan: „Această guvernare înţelege că ea este pasibilă de sancţionare foarte-foarte drastică. De aceea, încearcă să se joace cu amânarea alegerilor locale. Este doar un indicator, dar nu pot amâna alegerile până la nesfârşit. Apoi, cetăţenii pot reclama, pentru că scoaterea unui miliard de dolari din Republica Moldova, ceea ce echivalează cu aproximativ o treime din rezervele Băncii Naţionale, exercită presiune asupra cursului monedei naţionale.”

Europa Liberă: Aceasta este analiză politologică, dar nu este dovedit juridic, aceasta a spus Reidman.

Igor Boţan: „Domnul Reidman caută justificări, pentru că este unul dintre arhitecţii acestui sistem. Dar aceasta nu înseamnă că justificările lui sunt şi valabile. Există cetăţenii Republicii Moldova, există organele de resort care trebuie să-şi facă meseria. Iar dacă a venit vorba despre prejudiciu, să-l cităm pe Marian Lupu, liderul formal al Partidului Democrat: „O parte din banii furaţi pot fi recuperaţi”. Îl citez din memorie pe domnul Marian Lupu. Deci, vedem că în cadrul acestei armonioase coaliţii există puncte de vedere divergente. Ceea ce îi uneşte, aşa cum spuneam, este dorinţa de a scăpa de naufragiu, pe de altă parte, înţeleg cu toţii că această situaţie va avea impact dramatic pentru ei şi pentru Republica Moldova.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG