Linkuri accesibilitate

Reacția ambasadorului rus față de un articol de opinie (Evenimentul zilei; „22”)


Manifestația unionistă de la Chișinău (blog Adevărul).

Numai Lulea Marius Dorin, de la Platforma Unionistă Acțiunea 2012, scrie azi despre manifestația unionistă de ieri de la Chișinău. Textul, apărut pe blogul găzduit de ziarul Adevărul, critică politicienii de la București pentru că folosesc cuvântul unire doar în campania electorală, ca să câștige voturile unioniștilor de pe cele două maluri ale Prutului. Marius Dorin Lulea informează că manifestanții de ieri au transmis scrisori unor ambasade acreditate la Chișinău: Ambasada SUA, Ambasada Marii Britanii, Ambasada Germaniei și Ambasada Franței. În scrisori în care se solicită audiențe, în care reprezentanții societății civile să poată pleda unirii dintre cele două țări: „România poate securiza estul Europei, dar nu poate face acest lucru cu o Republică Moldova infiltrată și care prin permeabilitatea graniței cu România reprezintă un pericol poate chiar pentru statul român”, scrie liderul de la Platfomra Unionistă Acțiunea 2012.

În presa de azi apar comentarii la declarația de săptămâna trecută a ambasadorului Federației Ruse la București. Oleg Malginov a reacționa pe site-ul ambasadei, într-un limbaj foarte virulent și asumându-și tonul „emoțional” la un articol semnat de Vladimir Tismăneanu și Marius Stan pe site-ul contributors.ro. Sever Voinescu rezumă acest text în Evenimentul zilei: „Teza articolului, scrie Voinescu, este că Putin a devenit un dictator agresiv, îngrozitor de periculos, manipulator și cinic, sprijinindu-și puterea pe minciună și pe corupție. Eu, unul, cred că și pe crimă. Scopul articolului dlor Tismăneanu și Stan este acela de a avertiza asupra pericolului putinist”. Sever Voinescu se teme însă că presa din România și liderii de opinie nu vor taxa cum trebuie reacția ambasadorului rus, care i-a numit pe Tismăneanu și pe Stan „bădărani” și și-a permis - apreciază mai mulți comentatori de presă - să facă recomandări presei de la București, cu oarece iz de amenințare. „Reacția ambasadorului rus față de un articol de opinie face parte din potopul de amenințări pe care Moscova le aruncă României în ultima vreme. Aceste amenințări, - mai scrie comentatorul de la Evenimentul zilei - nu ne lasă să uităm, de parcă am mai putea uita vreodată, ce nenoroc istoric este să te învecinezi cu Rusia”. ÎN același timp, „să ne felicităm încă o dată că am intrat în NATO, că avem un Parteneriat Strategic cu SUA, că vom amplasa rachete defensive la Deveselu, dar și că V. V. Ponta a pierdut alegerile în 2014”.

Alexandru Lăzescu aduce pe pagina electronică a revistei 22 ipoteza că ambasadorii din statele membre NATO și ale Uniunii Europene au primit indicație „să facă declarații agresive, explicit intimidante, atunci când apar aspecte deranjante pentru Kremlin în țările în care se află”. Oleg Maginov n-ar fi făcut decât să se conformeze. Declarația lui este deci în conexiune cu cea a ambasadorului de la Copenhaga, care a amenințat practic Danemarca. „Tactica adoptată de Kremlin e limpede: INTIMIDAREA. E ceva cu care va trebui să ne obișnuim tot mai mult de acum înainte”, scrie Lăzescu.

În sfârșit, Iulian Chifu prezintă în Evenimentul zilei concluziile recente ale Consiliului de Securitate al Rusiei. Ele sunt reductibile la una singură: noua strategie de securitate anunțată de administrația Obama reprezintă „o amenințare la adresa securității Federației Ruse”. Or, Iulian Chifu reamintește: strategia americană are în vedere contracararea agresiunii Rusiei asupra vecinilor săi.

XS
SM
MD
LG