Linkuri accesibilitate

Iurie Leancă și ponderea sa politică (politicon.md, Observatorul de Nord)


Moldova și securitatea energetică (Mold-Street.com).

Într-un comentariu publicat pe portalul „Politicon.md”, analistul Corneliu Ciurea identifică ceea ce numește „mituri” despre partidul recent anunţat de fostul premier Iurie Leancă. Unul ar fi că proaspătul proiect politic e identificat „cu o ofensivă a diplomaților”. În opinia lui Ciurea această viziune „a unei hunte ambasadoriale” e exagerată și ar fi contraproductivă, dacă s-ar materializa. Meritul exclusiv în promovarea integrării europene pe care și l-ar pretinde echipa ex-premierului este un alt mit invocat de analist. Iar un al treilea ține de „pretenția de a deschide o pagină nouă în dezvoltarea societății civile și în finanțarea partidelor politice”. Corneliu Ciurea notează că Iurie Leancă ar relua mitologia folosită câțiva ani în urmă de fostul său șef de partid, Vlad Filat. „Leancă vrea să pară ceea ce nu este. Nouă nu ne rămâne decât să demitizăm aceste porniri” conchide analistul.

Să fie oare Iurie Leancă un fel de Lech Walesa al Republicii Moldova?” se întreabă Victor Cobăsneanu într-un editorial din ziarul „Observatorul de Nord”. „Este greu de presupus că ex-premierul Iurie Leancă va putea fi „salvatorul naţiunii”, omul care va renunţa la interese şi ambiţii, care nu va cocheta când cu Estul, când cu Vestul şi ne va duce acolo unde ne este locul.” Cobăsneanu spune însă că deocamdată nu are motive să nu creadă în acest nou partid „şi în dorinţa sinceră a fostului liberal-democrat de a face altceva decât a făcut până acum.” Numai că „domnul Leancă este prea cuminte şi prea diplomat ca să „taie în carne vie”, iar tendinţele lui de a nu spune minciuni, dar şi nu a spune adevărul până la capăt nu mi se par încurajatoare”, conchide Victor Cobăsneanu.

Portalul Mold-Street.com scrie că Republica Moldova nu a găsit furnizori a energiei electrice de alternativă. Centrala de la Cuciurgan, controlată de un concern rus, este unica care s-a oferit să vândă energie electrică și să prelungească contractul anual care expiră pe 31 martie, partea ucraineană sistând în decembrie livrările de energie electrică către Moldova. Prețul de achiziție va rămâne același - 6,8 cenți pentru un kilowatt. Un preț destul de mare pe fundalul deprecierii leului, se arată în articol.

Jurnaliștii de la Mold-Street.com fac referință la un studiu realizat de Institutul IDIS-Viitorul potrivit căruia Republica Moldova ar putea procura energie electrică mai ieftină din regiune. Doar că deocamdată nu există alți furnizori în stare să concureze cu Centrala de la Cuciurgan, iar importul din România este imposibil din motive tehnice. În articol se amintește că din cauza deprecierii leului companiile locale de distribuție a curentului electric au cerut o majorare cu circa 50% a tarifelor la energie pentru consumatorii finali.

Criza se adâncește: Moldovenii au retras din bănci peste un miliard de lei într-o lună” notează într-un alt articol jurnaliștii de la Mold-Street.com cu referință la date ale BNM. Deprecierea leului a provocat o creștere a neîncrederii populației în bănci. Cetățenii își retrag masiv banii, chiar dacă băncile au majorat semnificativ rata dobânzii la depozite în ultimele două luni, se arată în articol. Cele mai afectate sunt cele trei bănci aflate sub administrarea BNM.

XS
SM
MD
LG