Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Expresul”


Invitata rubricii este Lucia Bacalu, directoarea săptămânalului din Ungheni.

Ora planetei. Cum o marcăm în acest an?
Se va face câte ceva, asta au declarat pentru „Expresul” primarii celor trei orașe din regiune: Ungheni, Nisporeni, Călărași. Unde – mai mult, unde – mai puțin. Pe 28 martie, la Ungheni va fi organizat un concert la lumina lumânărilor, iar între ora 20.30 și 21.30, va fi întrerupt iluminatul stradal. La Nisporeni și Călărași va fi întrerupt, seara, iluminatul stradal. „Dacă face toată lumea, trebuie să facem și noi”, a subliniat primarul de Nisporeni, Ion Gangan.

Preferă să vorbească faţă în faţă.

Este vorba de locuitorii satului Sadova, raionul Călărași, pentru care nu prezintă nici o problemă să spună lucrurilor pe nume fără ocolișuri. Chiar dacă au la dispoziție o cutie pentru obiecții, reclamații și propuneri, instalată în holul primăriei, ei nu o iau în seamă. Din anul 2008 până în prezent, aici au fost lăsate doar două petiții. „Important e să știm și să putem să ne auzim unii pe alții. Cum o facem? Nu contează. Important este să reușim să rezolvăm problemele cetățenilor noștri”, a subliniat primarul de Sadova, Ecaterina Dodon.

Tuberculoza întinerește.

„Mergem în pas cadențat”, astfel a caracterizat situația ce s-a creat în raionul Ungheni, Emilia Dadus, medic ftiziopneumolog la Centrul de suport pentru bolnavii de tuberculoză. De la începutul anului curent, aici au fost depistate 38 de cazuri de tuberculoză. Printre bolnavi se numără și șapte copii. Nici la Călărași sau Nisporeni situația nu e mai bună. Medicii susțin că majoritatea bolnavilor au adus tuberculoza din Federația Rusă, unde au muncit pe șantiere, în condiții complicate. În grupul de risc sunt incluși deja și bărbații rămași singuri acasă, soțiile lor fiind plecate la muncă în străinătate. Potrivit doctorilor, mulți dintre ei duc un mod de viață nu tocmai sănătos și, în consecință au o imunitate slăbită, astfel că se îmbolnăvesc ușor.

Urbanizarea în stil moldovenesc.

Sau apropierea satului de oraș. Chiar dacă Ungheniul este considerat unul dintre cele mai dezvoltate orașe din Republica Moldova, în scuaruri, parcuri și zonele verzi din preajma blocurilor locative se plimbă nestingherit găini, capre și chiar vaci. „E o problemă pe care nu o poți rezolva prea repede”, a declarat primarul Alexandru Ambros. „E o adevărată catastrofă”, consideră Aliona Leșanu, directoarea Palatului de cultură din Ungheni. Nici discuțiile cu oamenii, nici rugămințile, nici avertizările poliției nu ajută deocamdată.

[transcriere: Tamara Grejdeanu]

XS
SM
MD
LG