Linkuri accesibilitate

România: Codul fiscal salvat de DNA?


România se apropie de statutul de paradis fiscal, spun unii analiști economici, care se întreabă de unde vor fi luați banii care vor acoperi noile relaxări economice.

Noul Cod Fiscal adoptat în guvernul de stânga de la București conține în special măsuri de dreapta. Probabil un impact mare îl va avea scăderea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) de la 24% la 20%, odată cu începutul anului viitor (inclusiv pentru produse de lux).

Pentru legume, fructe, carne și pește, TVA va scădea de la 24 la 9 procente.

Într-o viziune mai largă premierul Victor Ponta a vorbit și despre scăderea cotei unice „într-un calendar până în perioada 2018-2020”. Încă nu se știe cât și cum va fi micșorată cota unică de 16 la sută, introdusă în 2004 de forțele de dreapta.

Principalele decizii fiscale se referă dincolo de scăderea TVA la reducerea constribuțiilor sociale de stat, impozitarea stimulativă a microîntreprinderilor, eliminarea taxei pe construcțiile speciale, scăderea accizelor pentru carburanți și alcool și chiar eliminarea impozitului pe dividende.

Prin această ultimă idee, România se apropie de statutul de paradis fiscal, spun unii dintre analiștii economici, care se întreabă de unde vor fi luați banii care vor acoperi aceste relaxări economice. Potrivit primului ministru român toate măsurile propuse ar costa circa 3,6 miliarde de euro anual (16,26 miliarde de lei), în vreme ce statul va recupera, conform experților guvernamentali doar 2,1 miliarde de euro (9,45 miliarde de lei).

Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală vor fi trimise Parlamentului spre dezbatere și poate că în acest fel multe lucruri vor fi lămurite, inclusiv banii necesari pentru susținerea modificărilor fiscale propuse de guvernul PSD. Fostul ministru de finanțe, Daniel Dăianu observa, de pildă, într-o recentă analiză„efectul DNA”, eventual și alte cauze au produs anul trecut o „corecție” în execuția bugetară care „poate avea durabilitate în măsura în care îi obligă pe cei care cheltuiesc banul public la responsabilitate”. Ar fi vorba, consideră Daniel Dăianu, despre „o schimbare majoră de conduită și ethos” în cazul celor care administrează banii publici.

Codurile fiscale conțin o serie de modificări în ceea ce privește impozitele pe locuințe, taxele sociale, impozitele pe terenuri etc. Astfel de pildă guvernul Ponta promite din nou scăderea Contribuțiilor privind Asigurările Sociale cu 5,3% (3% la angajat și 2,3 la sută la angajator), dar încă nu e clar dacă această soluție este fezabilă și dacă nu cumva ar afecta deficitul structural. Ministrul demisionar al finanțelor, Darius Vâlcov, reținut astăzi de procurorii anticorupție și care a lucrat la cele două coduri a recunoscut că nu s-a consultat cu Fondul Monetar Internațional.

FMI îndeamnă totuși la prudență în reducerea concomitentă pentru atât de multe taxe. De altfel și din socoteala guvernului rezultă că cel puțin pe termen scurt ar fi de acoperit anual mai mult de un miliard de euro. Și nu e sigur că DNA ar putea asigura această sumă prin convertirea în masă a demnitarilor la moralitate și responsabilitate.

Politigraf

XS
SM
MD
LG