Linkuri accesibilitate

Misterul prăbușirii avionului companiei Germanwings în Alpii francezi


Cutia neagră a aparatului Airbus A320 care s-a prăbușit în Alpii francezi, 25 martie 2015.
Cutia neagră a aparatului Airbus A320 care s-a prăbușit în Alpii francezi, 25 martie 2015.

Liderii Franței, Germaniei și Spaniei au vizitat locul accidentului.

La o zi de la prăbușirea avionului companiei Germanwings în Alpii francezi continuă să existe nelămuriri în legătură cu naționalitățile pasagerilor, dar apar speranțe că misterul catastrofei soldate cu moartea a 150 de persoane va fi dezlegat. Detalii are Mircea Țicudean.

Anchetatorii francezi examinează așa numita „cutie neagră” a aeronavei Airbus 320 prăbușită marți dimineață în sud-estul Franței. Cutia care este de fapt de culoare portocalie a fost recuperată dintre rămășițele pulverizate ale avionului, pe o coastă montană abruptă și este avariată.

Miercuri după-amiază autoritatea aviatică franceză, BEA, a spus că a reușit să recupereze înregistrările audio, deși cutia a fost găsită avariată. Oficialii francezi spuneau mai devreme că încă astăzi ar putea face publice unii informații legate de conținutul înregistrărilor.

În ce privește alt dispozitiv important, cel care înregistrează datele de zbor, s-a găsit doar cutia, dar nu și conținutul - a anunțat după-amiază președintele francez François Hollande.

Miercuri după-amiază încă nu fusese publicată lista confirmată a pasagerilor zborului Germanwings Barcelona-Düsseldorf, dar autoritățile din mai multe țări și oficialii companiei aeriene au continuat să dezvăluie informații despre naționalitățile lor.

Șeful executiv Germanwings, Thomas Winkelmann, a spus că potrivit datelor de miercuri la ora 11 (ora Europei Centrale) la bordul aeronavei se aflau 72 de germani și 35 de spanioli.

Câte două victime erau din Argentina, Australia, Iran, Venezuela, Statele Unite – iar alți pasageri erau din Olanda, Marea Britanie, Columbia, Mexic, Japonia, Danemarca, Belgia, Israel.

Agențiile de presă scriu că precizarea listei este îngreunată de faptul că unele victime aveau dublă cetățenie.

Președintele francez François Hollande, cancelarul Germaniei Angela Merkel și premierul Spaniei, Mariano Rajoy, au vizitat astăzi localitatea alpină franceză de unde pornesc elicopterele spre locul greu-accesibil unde se află rămășițele avionului, Seynes-les-Alpes.

Merkel și Hollande au survolat locul catastrofei. La centrul de criză din vale, Merkel și-a exprimat apoi în cartea de condoleanțe simpatia pentru familiile îndoliate și mulțumirile pentru ajutorul francez.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG