Linkuri accesibilitate

Mesaje de condoleanțe pentru familiile victimelor avionului Airbus320 prăbuşit în Alpii francezi


Oficiali francezi în apropiere de locul catastrofei
Oficiali francezi în apropiere de locul catastrofei

Cauzele accidentului aviatic nu sînt deocamdată cunoscute.

În Europa și lumea întreagă se aud mesaje de condoleanțe pentru familiile victimelor celui mai mare dezastru aviatic european din ultimii ani, petrecut azi-dimineață în Alpii francezi, unde s-a prăbușit un avion german cu 150 de oameni la bord.

Resturi ale aeronavei pe panta muntelui
Resturi ale aeronavei pe panta muntelui

„Nu este nevoie de operațiune de salvare, toată lumea a murit”, a declarat agenției France Presse un polițist din localitatea Le Vernet, în apropierea locului unde s-a prăbușit marți înainte de prânz avionul companiei Germanwings, la o altitudine de peste 2000 de metri, în apropierea stațiunii de schi Barcelonnette. Premierul francez Manuel Valls a spus și că un elicopter ajuns la locul tragediei a constatat că nu există supraviețuitori.

Cauzele prăbușirii aeronavei de tip Airbus320 nu sunt cunoscute. Compania Germanwings, divizia low-cost a companiei Lufthansa, a spus că avionul plecat de la Barcelona spre Duesseldorf abia atinsese altitudinea de croazieră înainte de a pierde rapid din altitudine timp de opt minute. Germanwings a spus că avionul intrase în exploatare în 1991 și a fost în revizie totală în 2013, iar pilotul avea „peste zece ani de experiență” și 6000 de ore de zbor.

Ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve
Ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve

Compania Lufthansa a spus că tratează prăbușirea avionului său Germanwings cu 150 de oameni la bord în Alpii francezi marți dimineață ca pe un accident. Vorbind la Barcelona, de unde plecase aeronava spre Duesseldorf, vicepreședintele Lufthansa Heike Birlenbach a spus reporterilor: „Deocamdată vorbim de un accident. Nu putem spune nimic mai mult”. Spre seară ministrul francez de interne Bernard Cazeneuve anunțase că a fost găsită una din cutiile negre ale avionului, care va fi predată de îndată anchetatorilor. Autoritățile aviatice franceze au spus că piloții aeronavei Airbus 320 nu au trimis semnal SOS și au pierdut contactul radio cu centrul de control, după care avionul a pierdut rapid altitudine, căzând în opt minute.

Elicopter al salvatorilor francezi
Elicopter al salvatorilor francezi

Numele și naționalitățile victimelor încă nu au fost publicate oficial. Compania Germanwings a evaluat preliminar că la bord se aflau 67 de germani și printre pasageri erau doi bebeluși. Un liceu din orașul Haltern am See din nord-vestul Germaniei se teme că a pierdut în catastrofă 16 elevi și doi profesori care reveneau de la Barcelona după un „schimb de studenți” de o săptămână. Un oficial guvernamental spaniol a spus că pe lista de pasageri sunt 45 de nume spaniole. Regele Spaniei Felipe, care și-a întrerupt vizita începută dimineață la Paris, a spus că printre victime sunt mulți „germani, spanioli și turci”.

Opera din Duesseldorf a spus că în avion se afla baritonul de operă Oleg Bryjak.

Cancelarul german Angela Merkel a spus că prăbușirea aeronavei este un „șoc” care a cufundat în doliu Germania, Franța și Spania.

Salvatori în apropiere de locul prăbuşirii
Salvatori în apropiere de locul prăbuşirii

Merkel a spus că miniștrii germani ai externelor și transporturilor vizitează zona tragediei chiar astăzi, iar ea însăși va merge mâine.

Președintele Statelor Unite, Barack Obama, a vorbit la telefon cu Angela Merkel, oferind condoleanțe și sprijin pentru elucidarea cauzelor tragediei.

Compania Germanwings funcționează ca divizie low-cost a companiei Lufthansa și este la prima „pierdere completă de aeronavă”, cum s-a exprimat astăzi unul din șefii ei. În strategia concernului din care face parte ea urmează să preia treptat cursele pe distanțe scurte și medii ale Lufthansei, mai destinațiile europene, într-o încercare de a răspunde concurenței acerbe a unor companii low-cost ca EasyJet și Ryanair.

Dacă se exclud Rusia și celelalte foste republici sovietice, ultimul mare dezastru aviatic în Europa s-a produs în august 2008, când un avion spaniol s-a prăbușit imediat după decolare pe aeroportul Barajas din Madrid, omorând 154 de oameni.

Oficialii francezi spun că anchetarea cauzelor tragediei și recuperarea rămășițelor va fi îndelungată și anevoioasă datorită terenului alpin greu-practicabil, acoperit cu gheață și zăpadă.

В Альпах начали поиски разбившегося самолета Germanwings
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:29 0:00

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG