Linkuri accesibilitate

Amnistia şi grațierea corupților (Evenimentul zilei)


Reforma justiției în România - model pentru Muntenegru (Ziare.com)

Comentatorii de presă se tem că social-democrații lui Victor Ponta ar putea obține acum ceea ce nu au reușit să promoveze prin celebrul proiect de lege privind amnistia şi grațierea corupților adoptat de Camera Deputaților în „marțea neagră” - 10 decembrie 2013. Proiectul a fost respins definitiv de Parlament abia în noiembrie anul trecut. Doi dintre editorialiștii zilei vorbesc despre o reluare a lui de către PSD, într-o formă puțin îndulcită. Siviu Sergiu, de la Evenimentul zilei, crede că acesta a fost sensul mai multor discuții pe la colțuri, dar și al mai multor discursuri de la Consiliul Național al PSD care a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute. Pesediștii au argumentat că trebuie schimbat de urgență noul cod penal, care le-a permis judecătorilor să dispună arestări preventive pe bandă rulantă, pe baza dosarelor întocmite de Direcția Națională Anticorupție. Senatorul Georgică Severin, președinte de comisie parlamentară, i-a îndemnat de pildă pe juriștii partidului să formuleze alt cod penal, „fără jenă că vor țipa unele ambasade sau vor striga unii deontologi apropiați de vechea putere”. Site-ul stiripesurse.ro a publicat și declarația unui „pesedist din popor”, care a spus acolo pe șleau: „Trăim un adevărat coșmar, în fiecare zi sunt arestări, lumea la început se bucura, dar acum vă spun că nu se mai bucură nimeni, se îngrijorează, pentru că este vorba de cei pe care i-au ales ei (...). Vreți să vă spun? Traficul de influență intră în gena poporului nostru, să ajuți pe cineva, deci dacă intervii undeva să ajuți sincer pe cineva faci trafic de influență, mai ales dacă ai o funcție, și ești penal. Dacă se merge în ritmul ăsta, adio Guvern, adio Parlament” (am citat după Evenimentul zilei). Silviu Sergiu scrie de asemenea că „de săptămâni bune, în România se derulează o campanie menită să convingă opinia publică de faptul că DNA este o instituție abuzivă, represivă”. Articolul reamintește de asemenea că ambasade străine au atras discret atenția că se pregătește o contraofensivă a politicienilor la ofensiva anticorupție a procurorilor specializați.

Pe aceeași temă scrie și Sebastian Zachmann în Adevărul. El depistează articolul „cu bucluc” din codul penal și îl compară cu prevederile din vechiul cod, la care PSD ar dori să se revină. În clipa de față, judecătorul are dreptul să dispună arestarea preventivă „dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracțiune”, în timp ce în vechiul cod penal formularea era „dacă sunt probe sau indicii temeinice că a săvârşit o faptă penală”, iar procedurile îngrădeau mult arestarea. O „modificare tâmpită”, cum s-a exprimat un primar PSD la un atelier de lucru organizat în deschiderea Consiliului Naţional al partidului, se arată în articolul din Adevărul.

Reforma justiției în România reprezintă însă un model pentru Muntenegru, a declarat pentru site-ul ziare.com Aleksandar Andrija Pejovic, secretar de stat pentru Integrare Europeana și negociator șef al Muntenegrului pentru aderarea la Uniunea Europeană. Muntenegru se află în negocieri de aderare și tocmai pregătește o Agenție Anticorupție, după modelul DNA. Euroscepticismul nu le prea spune nimic muntenegrenilor, care sunt convinși în proporție de peste 60% că aderarea la UE și la Alianța Nord-Atlantică este extrem de importantă pentru stabilitatea si suveranitatea țării lor, atât din punct de vedere politic cât și economic.

XS
SM
MD
LG