Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „E-sanatate.md”


„Citiți pe Platforma E-Sanatate.MD despre faptul că pe piața din Moldova ar putea fi scoase în vânzare țigări, aduse în țară acum șase ani. Se întâmplă după ce săptămâna trecută Ministerul Finanțelor a venit cu propunerea de a permite vânzarea produselor de tutun cu timbre de acciz de tip vechi, care a și fost aprobată în unanimitate de către Cabinetul de Miniștri. Ministrul Finanțelor, Anatolie Arapu, a declarat în cadrul ședinței Guvernului că în 2009 o companie a importat în țară un lot mare de țigări, pe care însă nu a reușit să-l vândă. Țigările nu au putut fi comercializate nici în anul următor, în 2010, când în țară au fost introduse timbre noi de acciz.

Criza în sectorul de sănătate se adâncește pe zi ce trece. Cel mai important furnizor de bani care asigură activitatea instituțiilor medicale din țară înregistrează deja un deficit de peste 100 de milioane de lei. Totul din cauza faptului că Ministerul Finanțelor a virat în conturile Companiei Naționale de Asigurări în Medicină o sumă cu mult mai mică decât era obligat să o facă.

Astfel, dacă în luna februarie Compania Națională de Asigurări în Medicină înregistra un deficit de 77 de milioane de lei, atunci la 1 martie deficitul a atins 110 milioane de lei. Este vorba despre suma de bani pe care Guvernul trebuie să o transfere pentru categoriile de persoane pentru care are calitatea de asigurat.

Partenerii externi ai Republicii Moldova cer autorităților să pregătească mecanisme concrete prin care spitalele să fie sancționate în cazurile în care de la pacienți se vor cere plăți informale și să fie adoptată o politică de zero toleranță pentru cazurile de corupție. Ministerul Sănătății are la dispoziție cel mult 12 luni ca să facă acest lucru. Cel mai recent studiu „Performanţa sistemelor de sănătate din Europa de Sud-Est” arată că pacienții plătesc sume enorme de bani, inclusiv pentru tratamentul unor maladii, acoperite din resurse de stat. Tratamentul din contul bolnavilor ajunge și la 30 de mii de lei.

O vizită la specialiștii de la policlinică poate decurge mult mai repede, decât are loc acum. Se va întâmpla datorită Sistemului Informațional Integrat în Sănătate, care a fost creat și implementat de Platforma E-Sanatate.MD. Acesta oferă toate instrumentele necesare ca lucrătorii medicali să poată structura vizitele pacienților în funcție de mai multe aspecte. Dacă astăzi vizitele pacienților sunt structurate doar în funcție de timpul solicitării, în acest soft cadrele medicale au posibilitatea să structureze programările și în funcție de starea de sănătate a pacientului. Dacă pacientul are o problemă de sănătate urgentă, acesta va fi consultat în primul rând.”

XS
SM
MD
LG