Linkuri accesibilitate

„Principala problemă în Găgăuzia este că limba şi identitatea găgăuză au fost date deoparte şi înlocuite cu limba rusă” (Adevărul.md)


Costul gazelor importate de R. Moldova ar putea să scadă (Mold-Street.com).

„Principala problemă în Găgăuzia este faptul că limba şi identitatea găgăuză au fost date deoparte şi înlocuite cu limba rusă”, constată George Damian într-un comentariu publicat pe adevărul.md. Totuși, scrie autorul, identitatea rusă nu a fost încă adoptată în totalitate de locuitorii regiunii găgăuze. Autonomia este ţinută în loc de probleme economice, continuă analistul, și tot aici apare problema infrastructurii precare, a lipsei locurilor de muncă şi a sărăciei, probleme transformate de emisarii Moscovei în pârghii electorale, observă George Damian. În opinia sa, singura şansă reală de dezvoltare a regiunii găgăuze este să îşi integreze economia cu restul Republicii Moldova – întrucât, notează el, separatismul în acest domeniu va genera un scenariu asemănător cu cel al regiunii transnistrene.

Despre curentul rusesc, dominant în regiunea autonomă scrie şi Constantin Uzdriş, autorul unui comentariu publicat pe politicon.md. Această stare de lucruri este explicată în material prin faptul că populaţia din sudul Moldovei, deşi se declară găgăuză, vorbeşte limba rusă, limbă în care are loc şi instruirea. De asemenea, scrie autorul sursele media prezintă informaţia în rusă, inclusiv posturile locale de televiziune. În opinia comentatorului, după alegerile de ieri, Republica Moldova s-ar putea trezi cu un nou conflict, pe care, aşa cum notează autorul, propaganda rusească îl va califica imediat „interetnic”, iar de aici până la „Scenariul Donbas” e un singur pas, conchide Constantin Uzdriş.

Jurnaliştii de la portalul mold-street.com scriu că de la 1 aprilie 2015 costul gazelor importate de Republica Moldova ar putea să scadă cu circa 60 de dolari pentru o mie de metri cubi. Astfel, preţul de import al gazelor ar putea coborî până la 260 de dolari, cu 50 de dolari mai puţin faţă de cât se plăteşte în prezent. Reducerea preţului de import, notează autorii, se datorează scăderii abrupte a cotaţiilor petrolului la bursele internaţionale. Deşi preţul de import va fi mai mic, acest lucru nu va avea vreun impact asupra tarifelor achitate de consumatori, doar poate permite ca acestea să nu fie mărite în proporţia cerută de Moldovagaz, pe fundalul devalorizării leului moldovenesc, se mai menţionează în articol.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG