Linkuri accesibilitate

Negocierile nucleare internaționale cu Iranul


Ayatollahul Ali Khamenei excluzînd orice cooperare cu Statele Unite exceptînd planul nuclear
Ayatollahul Ali Khamenei excluzînd orice cooperare cu Statele Unite exceptînd planul nuclear

Aiatolahul Ali Khamanei a rostit „moarte Americii” la o adunare desfășurată la Teheran, spunînd că Iranul nu va capitula în fața „presiunilor occidentale”.

Negocierile din Iranul in legatura cu programul nuclear al tarii continua sa preocupe comunitatea internationala. Este optimista America cu privire la rezultat? O relatare acorespondentului Europei Libere la Washington.

Presedintele Iranului, Hasan Rohani, este optimist spunind ca o intelegere este posibila pina la termenul stabilit, 31 martie. Ceva mai circumspect e secretarul de stat John Kerry, aratind, dupa negocieri timp de sase zile la Lausanne, in Elvetia ca au fost realizate progrese substantiale, dar ca ramin diferente importante.

Pe acest fond insa, liderul suprem iranian, aiatolahul Ali Khamanei a rostit „moarte Americii” la o adunare desfasurata la Teheran, dupa ce presedintele Obama facuse apel la Teheran sa profite de aceasta oportunitate istorica de a incheia un acord in chestiunea nucleara. Khamanei a spus asistenței ca Iranul nu va capitula in fata „presiunilor occidentale”, adaugind ca America se afla la originea acestei presiuni.

Secretarul de stat a cerut Iranului sa ia decizii majore prin care sa demonstreze lumii ca nu are intentia sa obtina arme nucleare. Khamenei a spus ca un acord nuclear cu Statele Unite nu va rezolva restul neintelegerilor dintre cele doua parti. „Negocierile cu America se refera numai la chestiunea nucleara, la nimic altceva. Toti trebuie sa inteleaga asta” – a spus ayatolahul.

Negociatorul rus si presedintele agentiei ONU pentru energie atomica au declarat ca s-a convenit asupra acordului tehnic, in timp ce negociatorul francez a declarat ca intre parti inca exista diferente semnificative.

Inainte de a reveni in American, Kerry s-a intilnit cu aliati occidentali, la Londra, unul dintre obiectivele sale fiind sa se asigure ca partenerii ramin uniti in abordarea chestiunii. Franta a ridicat obiectiuni de ultim moment, opunindu-se diminuarii grabnice a sanctiunilor si dorind sa impuna restrictii de mai lunga durata pentru activitatile nucleare ale Iranului. Ministrul francez de externe Laurent Fabius a spus ca tara sa isi doreste un acord, dar unul serios care sa garanteze ca Iranul nu va obtine armament nuclear.

Pentru Statele Unite, alternativa la un acord poate fi razboiul, daca Teheranul dezvolta arme nucleare. Ceea ce complica situatia este si opozitia din Congres la un posibil acord si dorinta unor membrii de a impune noi sanctiuni.

XS
SM
MD
LG