Linkuri accesibilitate

Tiraspolul nu mai este în stare să plătească nici 70 la sută din salariile bugetarilor


Sediul executivului şi Sovietului suprem din Tiraspol
Sediul executivului şi Sovietului suprem din Tiraspol

Administraţia separatistă spune că nu-şi declină obligaţiile sociale şi că, dimpotrivă, a tăiat cu 30 la sută pensiile şi salariile ca să le poată achita fără întârziere.

Tiraspolul nu mai este în stare să plătească nici 70 la sută din salariile bugetarilor. În luna februarie, salariile au fost achitate în proporţie de 63 la sută, la nivel de buget regional, iar salariile plătite din bugetele locale au fost acoperite în proporţie de numai 43 la sută. Aceste date au fost anunţate de responsabila de finanţe în executivul din Tiraspol, Elena Ghirjul. Potrivit agenţiei oficiale „Novosti Pridnestrovia”, la ultima şedinţă a comisiei speciale pentru distribuirea banilor după priorităţi, Ghirjul a spus că bugetul transnistrean a acumulat de la începutul anului venituri de 194 de milioane de ruble sau cu 90 de milioane mai puţin decât în perioada similară a anului trecut. „Din păcate, dinamica este negativă şi nu putem vorbi deocamdată despre îmbunătăţirea situaţiei”, a declarat Elena Ghirjul.

Potrivit datelor oficiale de la Tiraspol, în primele două luni volumul producţiei industriale s-a redus cu peste 20 la sută, comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar importurile au scăzut cu aproape 23 de procente.

La aceeaşi şedinţă, joi, 19 martie, şeful comitetului pentru preţuri Vitali Ulitka a anunţat că tarifele la gazele naturale vor fi reduse cu 10 dolari pentru anumite întreprinderi în care administraţia deţine acţiuni. Reducerea tarifelor pentru perioada aprilie-septembrie a fost prezentată ca o măsură de susţinere a producătorilor, chiar dacă aceştia deja primesc gaze naturale la un preţ cu mult mai mic decât cel de livrare de la compania rusă Gazprom.

Responsabila de sectorul social al regiunii Oxana Bulanova a declarat recent la o întâlnire cu locuitorii oraşului Bender că administraţia nu-şi declină angajamentul de a plăti la timp pensiile pensionarilor. Bulanova a spus că reducerea, din luna martie, cu 30 la sută a pensiilor şi salariilor bugetarilor este o măsură temporară şi că sumele restante vor fi plătite pe măsura acumulării veniturilor la buget. Dimpotrivă, a explicat Bulanova, executivul a decis să taie pensiile şi salariile ca să le poată achita fără întârziere. Potrivit ei, pentru a achita la timp şi în deplină măsură pensiile este necesar ca unui pensionar să-i revină, în medie, 2,5 angajaţi. În prezent însă în Transnistria acest raport este de unu la unu, a spus Bulanova, citată de „Novosti Pridnestrovia”. Oficial, în regiunea transnistreană sunt aproape 150 de mii de pensionari. După reducerea cu 30 la sută, pensia medie a coborât la aproximativ 80 de dolari, în timp ce minimul de existenţă în stânga Nistrului este de 120 de dolari.

În ultimul timp, criza economică forţează populaţia să meargă la cumpărături în Ucraina, unde produsele sunt cu mult mai ieftine (de 1,5-2 ori) din cauza diferenţei de curs valutar. La cel mai apropiat de Tiraspol punct de trecere – Pervomaisk-Cuciurgan, la week-end se formează rânduri de sute de oameni, locuitori ai regiunii transnistrene care vin sau pleacă la cumpărături în Ucraina.

Traseul „alimentar” Ucraina-Transnistria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:06 0:00

Previous Next

XS
SM
MD
LG