Linkuri accesibilitate

Reacții la atentatul terorist de la Tunis


Se estimează că circa 3,000 de tunisieni luptă de partea radicalilor islamiști în Siria si Libia.

Tunisia este tara in care se poate spune ca Primavara Araba a avut succes. Singura tara. Care sint insa semnificatiile recentului atentat, care a facut cel putin 20 de victime intr-un muzeu din capitala, Tunis? O relatare a corespondentului Europei Libere la Washington.

Editorialul din New York Times arata ca atentatul de la Muzeul Bardo, din Tunis afecteaza cea mai productiva industrie a tarii, turismul. Este un moment delicat in evolutia democratica a tarii – arata editorialistul, continuind: „In conditiile in care liderii Tunisiei au de facut fata amenintarilor de securitate, in crestere, ei trebuie sa aiba grija sa nu striveasca libertatile civice care sint esentiale intr-o societate democratica”.

In acest context, guvernul tunisian are nevoie de ajutor economic si de pregatire pentru fortele de securitate din partea Statelor Unite, Europei si tarilor din Golf. Dupa atentat, ISIS l-a salutat, afiliati Al Qaida au revedicat anumite legaturi, dar acestea nu a fost confirmate. Tunisia avea probleme de securitate si inainte de atentat. Se estimeaza ca circa 3,000 de tunisieni lupta de partea radicalilor islamisti in Siria si Libia. Din Libia intra armament.

In 2013, doi politicieni de stinga au fost ucisi, in incidente separate. In 2011, revolta populara care a dus la inlaturarea regimului a fost cauzata de situatia economica. Nici acum economia nu este intr-o stare buna.

Spre deosebire de Egipt, gruparea islamista Ennahda, care a preluat puterea initial, a pierdut-o in fata partidului moderat Nidaa Tounes, dar raporturile s-au mentinut bune, islamisti fiind chiar parte a coalitiei de guvernamint. Editorialul arata ca politicieni laici s-ar putea folosi de atentat pentru a declansa prigoana impotriva islamistilor moderati si zdrobirea opozitiei. „Raspunsul care se impune” - continua New York Times - „este sa se continue efortul vizind intarirea democratiei in Tunisia si largirea libertatilor politice, si, in acelasi timp, sa se conlucreze cu comunitatea internationala pentru imbunatatirea situatiei economice”. „Tara a fost un exemplu de normalitate, intr-o regiune macinata de haos si dominata de regimuri autoritare. Va avea nevoie de ajutor international substantial pentru a mentine cursul democratic”.

XS
SM
MD
LG