Linkuri accesibilitate

Atelierele de meserii de la penitenciarul pentru minori din Goian


Un reportaj de Tamara Grejdeanu.

La penitenciarul din Goian, unde îşi ispăşesc pedeapsa minori , au fost deschise miercuri mai multe ateliere de instruire. Astfel, deţinuţii vor avea posibilitatea să înveţe mai multe meserii chiar în incinta închisorii, cum ar fi cea de olar, cizmar sau tâmplar. Proiectul de creare a condiţiilor pentru formare profesională este susţinut financiar de guvernul României şi PNUD Moldova , scopul acestuia fiind de a asigura deţinuţii cu o meserie până la eliberare, ca şansele lor de integrare în societate să fie mai mari. Relatează Tamara Grejdeanu:

Când rostim cuvântul penitenciar, primul lucru la care ne duce gândul sunt gratiile. Aceste atribute ale lipsei de libertate mi-au sărit în ochi şi la Penitenciarul din Goian. Totuşi, închisoarea trece printr-un proces de transformare, urmând să devina un loc de detenţie cât mai uman posibil. Minorii care îşi ispăşesc aici pedeapsa au la dispoziţie o sală de calculatoare, bibliotecă, sală de sport şi mai nou, ateliere de producţie în care au şansa să obţină o profesie. Deşi dotările cu utilaje şi echipamente au apărut de câteva zile, i-am surprins azi pe câţiva tineri mânuindu-le deja cu dibăcie:

„Aici e atelierul de cizmărie şi învăţăm să reparăm încălţăminte. Acum înclei o talpă pentru papuci.”

Tânărul pe care l-aţi auzit se numeşte Constantin. El spune că până la eliberare mai are de aşteptat un an, timp în care vrea să însuşească tot ce este posibil. Pe lângă meseria de cizmar acum mai urmează şi cursurile de lăcătuş mecanic.

„În primul rând este pentru noi, ne dezvoltăm, ne cunoaştem pe noi, vedem de ce suntem buni, punctele noastre slabe, tari şi lucrăm asupra noastră. Totodată, când o să ies, eu cred că o să mă îndrept spre o anumită profesie. O să mă strădui, o să mă uit după posibilităţile pe care le am.”

În incinta penitenciarului minorii pot obţine diplome de absolvire a 9 clase de gimnaziu, făcând ore cu profesorii de la Liceul Teoretic Ciorescu din vecinătate. Pentru doritori au fost amenajate spaţii unde pot deprinde meseria de frizer sau bucătar. Cei mai mulţi dintre minori spun că au urmat deja toate instruirile posibile. Unul dintre ei, care s-a prezentat Sergiu spune că tinerii au conştientizat că nu trebuie să irosească timpul în zadar din moment ce au atâtea oportunităţi:

„E bine că nu pierdem timpul degeaba şi învăţăm, numai că nu e bine să ajungi aici. Ceea ce mi-a plăcut mi-am ales şi am învăţat. Meseria de frizer, bucătar am terminat-o, nouă clase am terminat şi acum învăţ de auto-lăcătuş şi trebuie să termin până la urmă.”

Acum, la penitenciarul din Goian îşi ispăşesc pedeapsa penală 29 de minori, majoritatea dintre ei fiind condamnaţi pentru crime grave. Concomitent cu îmbunătăţirea condiţiilor de trai şi dezvoltare pentru deţinuţi, proiectul include şi instruiri pentru angajaţii penitenciarului, cărora li se cere să fie pedagogi şi nu doar gardieni.

Directoarea penitenciarului, Liuba Jignea are convingerea că unii minori au greşit pentru că nu a avut cine să-i îndrume corect. Ea spune că tinerii care ajung să fie privaţi de libertate, din varii motive, pe parcurs îşi schimbă atitudinea şi comportamentul înspre bine:

„Până la urmă se vede un comportament pozitiv în dinamică. Niciodată nu încercăm să ne oprim la o etapă oarecare. În fiecare copil, de la venirea lui în penitenciar şi până la perioada de eliberare, urmărim să fie un progres constant şi bine structurat. Psihologul lucrează cu ei în toată perioada aflării aici şi de multe ori atragem în lucrul cu copiii şi psihologii din cadrul Departamentului Instituţiilor Penitenciare şi psihologi din cadrul unor organizaţii obşteşti.”

La penitenciarul din satul Goian, renovat după standarde europene, acum doi ani au fost aduşi minori de la închisoarea din Lipcani. Ana Dabija, directoarea Departamentului Instituţiilor Penitenciare a spus că în cea de-a doua parte a proiectului ar urma ca şi cei 11 minori din penitenciarul din Bălţi, dar şi cei 21 de tineri de la închisoarea numărul 13 din capitală să ajungă la Goian, această închisoare fiind considerată a fi un loc de detenţie care ia în calcul nevoile adolescenţilor.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

Previous Next

XS
SM
MD
LG