Linkuri accesibilitate

Un ziar în fiecare seară: „Discriminare pe intelesul tuturor”


Invitata serii este Natalia Ghilașcu.

„În ediţia electronică a ziarului Discriminarea pe înțelesul tuturor puteți lectura noi publicații despre persoanele care se consideră a fi discriminate în Moldova.

Într-un articol sunt prezentate cerințele persoanelor cu dizabilitați de a beneficia de dreptul de a munci la ei acasă. Chiar dacă potențialii angajați ar avea competențele necesare, mai predomină stereotipurile potrivit cărora, nu ar face față cerințelor de angajare. La această concluzie au ajuns câțiva experți care au realizat unele testări privind angajarea în câmpul muncii. Un expert în documentarea cazurilor de discriminare, Xenia Siminciuc, care are o dizabilitate de vedere, a încercat să se angajeze în diverse companii. Rezultatul a demonstrat că majoritatea firmelor nu sunt pregătite să respecte legislația muncii, invocând mii de scuze.

Tot pe pagina online Discriminare.md accesați informațiile despre condițiile unui concurs Festival ”Șanse Egale pentru Fiecare”, unde participanții pot să-și prezinte ideile creative despre incluziunea socială a persoanelor cu dizabilități. Sunt încurajați să participe toți tinerii care doresc să vadă o schimbare ca acești oameni să fie mai integrați în societate. Lucrările Foto şi Video pentru concurs pot fi depuse la adresa info@discriminare.md până la data de 25 martie 2015, iar ceremonia de premiere va avea loc la data de 7 aprilie, de Ziua Mondială a Sănătății la Cinematograful Gaudeamus. Inițiativa aparține unor absolvenți ai programului ”Lumea Deschisă”. Câștigătorii concursului vor primi premii bănești în valoare de 100 USD.

Un articol despre istoria unui tânăr, Ghenadie, care a absolvit Liceul Teoretic din Puhăceni, raionul Anenii Noi, descrie despre calitatea studiilor obținute în condiții de domiciliu. Pentru că este diagnosticat cu paralizie cerebrală infantilă, Ghenadie nu putea să se deplaseze la școala din sat în fiecare zi. Chiar dacă locuiește la o distanță de 15 min, drumurile sunt de-a dreptul anevoioase, spune tânărul. La ce vizează tinerii cu dizabilități din localitățile rurale, aflați la rubrica ”Istoria Mea”.

Tot pe pagina online află despre inițiativa unor femei de etnie romă, care doresc să se lanseze în viața politică. Ele afirmă că administrațiile locale ar trebui să includă în procesul de guvernare reprezentanții tuturor etniilor din Republica Moldova. Prezența lor în viața politică, susțin acestea, ar contribui la eradicarea fenomenului discriminării,

Tot pe pagina online Discriminare.md aflați cu ce dificultăți se confruntă părinții care au copii bolnavi de spina bifida, și care, în mare parte, se confruntă cu neglijența și lipsa cadrelor medicale pentru a trata această maladie. Mai multe anunțuri și publicații despre egalitatea de șanse în RM le puteți accesa pe pagina online Discriminare.md

XS
SM
MD
LG